Saját KB bal
Saját KB jobb

Így tegyük könnyebbé az ápolásra szoruló szeretteink mindennapjait

Az ágyhoz kötött vagy korlátozottan mozogni képes emberek mindennapjai speciális segédeszközöket igényelnek. Ezek a termékek megkönnyítik mind a beteg, mind az ápoló dolgát. Még a teljesen magatehetetlen betegek esetében is meg kell tennünk mindent a lehető legteljesebb élet biztosításáért.

A gyógyászati segédeszközök enyhítik a fizikai terhet az ápolást végző hozzátartozókon. Egyúttal kényelmesebbé teszik az ápoltak részére a napi tevékenységeket. Ha igyekszünk biztosítani a legnagyobb önállóságot számukra, azzal nagyon sokat teszünk értük.

A betegmozgatást segítő eszközök

Az ápolásra szoruló betegek rendszeres átmozgatása nagyon fontos a szövődmények megelőzése szempontjából. Természtesen nem csak ezért van szükség betegmozgatásra. Jólesik elhagyni a megszokott szobát, kimenni a fürdőszobába vagy épp a kertbe. Ehhez ma már számos eszköz elérhető az erre specializált üzletekben. 

Kerekesszékek, betegmozgató liftek, betegfordító vagy épp csúszópad vagy csúsztatólepedő; ezek mind segítenek a mobilizálásban. Ezáltal bizonyos szinten tehermentesítik az ápolót, és megkönnyítik a beteg számára az együttműködést. 

Tartsuk be a rendszeres higiéniára vonatkozó szabályokat

A mozgatás mellett a felfekvés és különböző bőrfertőzések megelőzése érdekében elengedhetetlen a mindennapos tisztálkodás. A BükkösMed zuhanyszékeivel könnyedén eljuttathatjuk a beteget az ágyától a fürdőszobáig. Ezek az ülőalkalmatosságok stabilitást nyújtanak számára a zuhany alatt is. Így akár önállóan is képesek lehetnek elvégezni a higiéniai teendőket. 

Ha csupán fürdőkádunk van, akkor sem kell lemondani az alapos tisztálkodásról. A kádra rögzíthető ülőkékben biztonságban elhelyezkedhetnek a betegek. Így pedig zavartalanul meg tudnak tisztálkodni, állapotuktól függően egyedül is.

Biztosítsuk az önálló toaletthasználatot

A mellékhelyiség egyedül történő használata nagyon fontos kérdés a betegek életminősége szempontjából. Ha ebben az intim helyzetben nem vagy csak minimálisan szorulnak segítségre, az nagyban hozzájárul az önbecsülésükhöz. A szobában elhelyezhető és egyszerűen üríthető és tisztítható wc-k segítik őket a méltóságuk megőrzésében. Nem kell hosszú métereket megtenniük a fürdőszobáig. 

A szobai wc-k nem foglalnak el nagy helyet, akár összecsukható járókeretre is rögzíthetőek. Intézményben vagy otthon történő ápolás esetén is igen hasznos kiegészítői lehetnek az ápoltak szobájának.

Praktikus apróságok a mindennapokra

Ugyanúgy, ahogy az egészséges, aktív emberek életében vannak hasznos, a mindennapokat megkönnyítő apróságok, az ápoltak esetében is így van. Ilyenek például a különféle csészetartók vagy csőrös poharak, amelyek megkönnyítik a fekvő betegek itatását. 

Praktikus kiegészítők a bútormagasítók is. Ezek segítségével kerekesszékkel is kényelmes magasságban lesznek az asztalok.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...