unsplash

Elindult a Genius Dog Challenge, az ELTE nemzetközi, élőben követhető kutatása

Az ELTE etológusainak vezetésével november 11-én elindult a Genius Dog Challenge, mely a kutyák szótanulási képességét vizsgálja egy nemzetközi projekt keretein belül.

A kutatásban hat border collie méri össze tudását az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak nemzetközi kutatási projektjében. A hat kutya a világ különböző táján él, hat különböző országban. A kutatás menetét és folyamatát a projekt résztvevői élőben közvetítik YouTube csatornájukon.

Két évig tartó casting előzte meg a kísérletet

Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a projekt indítását egy nagyon alapos kutatás előzte meg. A tanszék munkatársai több mint két éven keresztül keresték a világban a kiemelkedő szóértéssel, szótanulási képességgel rendelkező kutyákat. Végül sikerült kiválasztani azt a hat kutyát, akik a legfontosabb szerepet töltik be a december 16-ig tartó kutatásban. Mind a hat kutya border collie, van köztük olyan is, aki csaknem száz játék nevét ismeri.  A kutyák Spanyolországból, Norvégiából, Magyarországról, Floridából, Brazíliából és Hollandiából származnak.

Max, a magyar résztvevő a legfiatalabb

Az etológus szerint, bár a résztvevő különleges tehetséggel rendelkező kutyák mindegyike border collie, nem csak ez a fajta kutya képes erre a feladatra. Az azonban megfigyelhető, hogy a border collie-knál gyakrabban jelenik meg ez a képesség. A projektnek természetesen van egy magyar résztvevője is, Max, aki egyben a legfiatalabb versenyző. Két éves és már több mint 100 játék nevét tudja.

“Azok a kutyák, akik ilyen mértékben értik az emberi szavakat, nagyon ritkák és különlegesek. Tanulmányozásuk segíthet megérteni az emberi nyelv mechanizmusait is” –  Miklósi Ádám, az ELTE Etológiai Tanszékének vezetője.

Intenzív tanulás következik

A versenyről elmondta, hogy a kihívás két szakaszban teszteli a kutyák tanulási képességeinek határát. Az első hét alatt a kutyáknak hat új játék nevét kell megtanulniuk. A második szakasz viszont kétszer olyan nehéz, mint az első, a kutyáknak egy hét áll a rendelkezésére, hogy 12 új játék nevét megtanulják. Az egyes szakaszok végén a kutatók élő közvetítésekben tesztelik a kutyákat a Facebook és a YouTube segítségével.

    “Arra szeretnénk ösztönözni a kutyabarátokat szerte a világon, hogy vegyenek részt a kihívásban, csatlakozzanak hozzánk, hogy még jobban megértsük legjobb barátunkat. E közös kutatás révén esetleg megtudhatunk magunkról, emberekről, is valamit” – mondta Miklósi Ádám.

A versenyzőket december 16-ig minden héten egy alkalommal élő közvetítésben tesztelik a Facebookon és a YouTube-on este 7 órakor.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...