Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Dominik QN on Unsplash

Biztonságos játékok idős kutyáknak

Az idősödő kutyáknak nagy szükségük van folyamatos szellemi stimulációra, agyi aktivitásra, játékra. Nem mindegy azonban milyen játékot választunk nekik, fizikai korlátaikat bizony figyelembe kell venni a játék során is.

Mivel a kutyák szaglásukra támaszkodnak leginkább a környezetük felfedezésében, ezért ennek az aktiválása, stimulálása jó hatással van az idős kutyák kognitív funkcióira. A szagláson alapuló tevékenységek mellett a rejtvényjátékok is nagyszerűek a mentális stimulációra.

Az idős kutyák számára már elég egy-két rövid játék naponta, nem kell órákat tölteni feladatokkal és foglalkoztatással. Már ennyitől is sokat javulhat a fizikai és mentális jóllétük, és ez az idősebb kutyák életének nagyon fontos része. Elengedhetetlen azonban, hogy olyan játékot válasszunk, melyek figyelembe veszik a kutya korát és esetleges egészségügyi problémáit.

Bújócska

A bújócska és megkeresés egyrészt erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot, másrészt könnyed testmozgást igényel, harmadrészt pedig a kutya agyát is megmozgatja. Mentális stimuláció és kíméletes testmozgás egyben – tökéletes kombináció egy idősebb kutya számára is. A játék mindössze abból áll, hogy a gazdi elbújik kutyája elől, majd a rejtekhelyről nevén szólítja a kutyát. A kutya elkezdi keresni a gazdit, amint megtalálta jutalomban részesül. Amilyen egyszerűnek tűnik ez a játék, olyan sok előnye van idősödő kedvencünk számára. Szinte bárhol lehet játszani, otthon a lakásban, vagy séta közben a parkban, illetve bárhol a természetben. Vigyázz, hogy ne bújj el túl messze, vagy túl nehéz helyre. Lehetőség szerint olyan rejtekhelyet válassza, ahonnan szemmel tudod tartani a kutyádat.

Keresd meg – szimatjáték

A labdázást, eldobás-visszahozás játékot idős korban valami lassabbra, kíméletesebbre kell váltani. Az idős kutyák sok esetben küzdenek ízületi problémákkal, egyéb mozgásszervi betegségekkel. Számukra egy labda után vetődés, hirtelen fékezés, gyors futásból megállás már fájdalmas és veszélyes lehet. Az apportírozást azonban nem szabad abbahagyni, csak egy kicsit le kell lassítani.

Kutyádat ültesd le, és a „maradj” vezényszóval tartsd a helyén. Ha ez nem megy, rögzítsd a pórázával, amíg elvégzed a játék előkészítését. Mutasd meg neki kedvenc játékát, labdáját majd rejtsd el jól egy közeli fa mögött, bokor alján, vagy pad alatt. Ezután menj vissza hozzá és a „keresd” vezényszóval engedd el, hogy megtalálja az elrejtett kincset. A kutya így saját tempójában, vetődések és rohanás nélkül fogja megkeresni és visszahozni a játékát. Sikeres kincsvadászoknak természetesen jutalom jár!

Kutya puzzle, interaktív játékok

Az idősebb kutyák számára a kirakós játékok és a jutalomfalat-adagolók kiválóan alkalmasak a mentális stimuláció és a szórakozás biztosítására. Ma már számos interaktív kutyajátékot lehet találni a szaküzletekben, de saját magunk is készíthetünk otthon izgalmas és szórakoztató puzzle játékot kutyánknak. Tojástartó, pingpong labda és hasonló egyszerű, hétköznapi dolgok segítségével. Érdemes keresgélni az interneten, sok-sok ötletet, tippet és videót lehet találni saját kézzel készített kutyás interaktív játékokról.

Idős kutyánknál az egyik legfontosabb szempont az inger gazdag környezet és a kíméletes fizikai aktivitás biztosítása legyen. Nyugodtan gyakorolhatjuk és ismételhetjük séta során a már jól ismert és tudott egyszerű vezényszavakat is, mint ülj, áll, fekszik, marad. Ezek is tornáztatják az agyat, a jutalom pedig boldogságot okoz idős kedvencünknek is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogsbestlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...