sharkolot képe a Pixabay -en.

Ezzel a négy dologgal tönkreteszed a séta örömét

A kutyák számára a séta sokszor a nap csúcspontja. A gazdik azonban könnyen tönkretehetik a kutya örömét, és még csak nem is tudnak róla.

A séta rendkívül fontos a kutyáknak. Nemcsak azért, hogy fizikai szükségleteiket elintézzék, hanem hogy agyuk megfelelő mennyiségű és minőségű ingert kapjon. A szellemi és mentális stimuláció fontos a kiegyensúlyozott, egészséges, nyugodt élethez. A napi rutin séták tehát sokkal többet jelentenek kutyáinknak annál, mint amit mi sokszor gondolunk. Talán éppen ezért nem mindig figyelünk megfelelően a séta minőségére és legfőképpen a saját viselkedésünkre. Az alábbi négy dolog szinte biztosan a séta kárára válik, így kutyád séta-örömét is megcsorbítja.

Nem figyelsz rá

Sajnos vannak olyan gazdik, akik egyáltalán nem figyelnek kutyájukra a séták során. Egy idő után rutinná válik a séta, mint amikor minden nap hazavezetünk a munkahelyünkről, de nem emlékszünk az útvonalra. A kutya számára ez nemcsak azért rossz, mert nem tud kapcsolódni a gazdihoz, hanem kimondottan veszélyes is lehet. Megehet például mérgező dolgokat a földről. Rossz helyre pisilhet, amiből konfliktus adódhat. A semmiből felbukkan egy barátságtalan kutya, vagy egy autó veszélyesen közel kanyarodik a járdához. Ha séta közben kutyádra és a környezetetekre koncentrálsz, lehetőséged van időben és gyorsan reagálni bizonyos helyzetekre.

Multitasking

Több dologgal foglalkozol egyszerre. A kutyasétáltatás mellett ez általában a mobiltelefonozás, beszélgetés vagy nyomkodás. Ha séta közben a füledhez tartod a telefonod, csak az egyik kezed áll a kutyád rendelkezésére. Még akkor is, ha fülhallgatót használsz és a telefon a zsebedben van, lehetetlen, hogy a kutya és a vonal másik végén lévő személy számára is jelen legyél. A kutya elkerülhetetlenül vesztese lesz a helyzetnek. Ha séta közben SMS-t írsz, vagy az interneten keresgélsz, esetleg podcastot vagy hangoskönyvet hallgatsz, a figyelmed nem a kutyádra irányul.

Sok szakértő szerint a multitasking nem is létezik, mert a sok dolog közül mindig van egy, amit egyszerre csinálsz, ami a figyelmed nagy részét leköti. Minden más háttérbe szorul, jelen esetben a kutyád is.

Nem engeded szaglászni

A kutya legélesebb és legkifinomultabb érzékszerve az orra. Ezen keresztül fedezi fel és tapasztalja meg a világot. A szaglás a kutya „első érzéke”, akárcsak a látás a miénk. Te a szemedre hagyatkozol, hogy tájékozódj a körülötted lévő világról, a kutyák az orrukra. Képzeld el, milyen érzés félig csukott szemmel sétálni. Egy kutyának ugyanilyen, ha nem állhat meg útközben megszaglászni bizonyos dolgokat. Természetellenes, kissé ijesztő és végső soron unalmas.

A kutyáknak sok szabadtéri szimatolási lehetőségre van szükségük, hogy megismerjék a körülöttük lévő világot és stimulálják az elméjüket. A séta során ne követeld meg tőle, hogy végig a lábad mellett menjen rövid pórázon. Engedd, hogy megszaglásszon mindent, amit szeretne.

Rossz típusú nyakörvet, hámot vagy pórázt választasz

Sok gazdi nem ismeri fel, hogy milyen fontos a megfelelő típusú nyakörv, hám és póráz kiválasztása. Bizonyos kutyáknak hámot kell viselniük, és nem szabad őket nyakörvön keresztül „rángatni”. Ezek közé tartoznak azok a kutyák, amelyek hajlamosak a légcső összeesésére vagy görcsrohamra. A „nyomott orrú” kutyáknál is érdemesebb hámot választani.

A fojtónyakörveket és más elavult kiképzőeszközöket biztonságosabb alternatívákra kell cserélni. Ezek a nyakörvek fájdalmat és sérülést okozhatnak a kutya nyakán, szélsőséges esetben pedig légzési nehézséget is előidézhetnek. Tájékozódj szaküzletben és a kutyaiskolában, hogy a te kutyádnak melyik a legmegfelelőbb, legkényelmesebb felszerelés.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: barkandwhiskers

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...