Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Henry Möllers on Unsplash

Belgium betiltja a veszélyeztetett fajok trófeáinak behozatalát

A belga minisztertanács jóváhagyta a veszélyeztetett fajokból származó vadásztrófeák behozatalának betiltására vonatkozó javaslatot.

A tanács intézkedése válaszul született arra, hogy a belga parlament 2022 márciusában megszavazta azt az állásfoglalást, amely a  veszélyeztetett állatok trófeáinak behozatali tilalmáról szólt.

Többek között a víziló, orrszarvú, afrikai elefánt, oroszlán, jegesmedve és az argali juh esetében. A javasolt tilalom most a belga Államtanács elé kerül jogi felülvizsgálatra, majd ezt követően a Parlament szavaz róla, ugyanaz a testület, amely 2022-ben egyhangúan támogatta az azonos tartalmú határozatot.

Egyre több ország tiltja a trófeák behozatalát

Várhatóan tehát Belgium is hamarosan csatlakozik Finnországhoz, Franciaországhoz és Hollandiához, aki már betiltották a hasonló vadásztrófeák behozatalát országukba. A tilalom elsősorban azokat a  trófeavadászokat sújtja, akik az általuk elejtett ritka állatok fejét, bőrét és egyéb részeit akarják hazavinni magukkal az „egzotikus” vadászkalandból. Belgium jelenleg a nemzetközileg védett fajok vadászati trófeáinak 13. legnagyobb európai importőre.

2014 és 2018 között a trófeavadászok közel 15 000 vadásztrófeát hoztak be az EU-ba a CITES (a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény) által felsorolt 73 különböző emlősfajból. Ez idő alatt évente átlagosan 2982 trófeát – füleket, lábakat, szarvakat, karmokat, csontokat, farkakat, bőröket és koponyákat – hoztak be az EU-ba. A 10 legkeresettebb faj a Hartmann-hegyizebra, a medvepávián, az amerikai fekete medve, a barnamedve, az afrikai elefánt, az afrikai oroszlán, az afrikai leopárd, a víziló, a karakál és a vörös mocsárantilop volt. Az Ipsos 2020-as felmérése szerint a belgák 91 százaléka ellenzi a trófeavadászatot, 88 százalékuk pedig támogatja a vadásztrófeák behozatalának tilalmát.

Széleskörű összefogás szükséges, hogy a trófeavadászat gyakorlata megváltozzon

A HSI (The Humane Society International) állatvédő szervezet évek óta küzd és tesz azért, hogy széles körben, politikai szinten is foglalkozzanak a trófeavadászat veszélyes gyakorlatával. Úgy vélik, hogy a Belgiumban történtek jól mutatják, hogy a közpolitikai munkájuk egyre nagyobb lendületet vesz, a trófeavadászatot világszerte egyre többen utasítják el.  Az embereknek és a politikai döntéshozóknak meg kell értenünk, hogy a felelős ökoturizmus és más fenntartható fejlődési lehetőségek úgy is jelenthetnek gazdasági és ökológiai előnyöket egy-egy ország számára, hogy nem járnak állatok megölésével. Fontos lenne megteremteni az emberek és a vadon élő állatok békés együttélését azokon a területeken, ahol ezek a veszélyeztetett fajok élnek. A kormányoknak pedig világszerte támogatniuk kell a védett területeket fejlesztési segélyek és egyéb programok révén.

A veszélyeztetett vadon élő állatok „fizetős” vadászata szórakozásból vagy lakberendezési céllal nem csak közönséges és ízléstelen. A trófeavadászat egzisztenciális veszélyt jelent a vadon élő állatokra, amelyek túlélése teljes mértékben az emberi könyörületességtől és belátástól függ. A HSI szerint fontos, hogy  egyre több ország lépjen fel a vadászott trófeaállatokból származó részek behozatalának tilalma mellett, hogy ezeknek az állatoknak esélyük legyen a túlélésre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: A Humane World

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...