Saját KB bal
Saját KB jobb

Az ízületi problémák korai jelei

Az idősebb kutyák jó része szenved valamilyen ízületi probléma miatt. Ez többnyire fájdalommal és a mozgástartomány beszűkülésével jár. Sajnos, az is igaz, hogy az esetek egy részében a korai felismerés segíthetett volna abban, hogy a kutya mozgásszabadsága megmaradjon és kevesebb fájdalommal kelljen élnie.

Ízületi kopás és gyulladás esetén jellemző az érintett ízület mozgástartományának beszűkülése. Ez a csípőízület esetében például a jellegzetes robot járásban mutatkozik meg. A kutya a hátsó lábait mereven, mechanikusan mozgatja, egy dimenzió mentén. Minél korábban vesszük észre hogy valami nincs rendben, annál előbb lehet közbeavatkozni. Visszafordítani a károsodást nem lehet, de a romlást megállítani igen. Az időben kezdett állatorvosi kezelés és fizioterápia jelentősen lassíthatja a folyamatot. Talán nem túlzás, hogy évekkel hosszabbíthatja meg a kutya mozgásszabadságát.

A korai intervenció érdekében fontos, hogy észre vegyük és helyén kezeljük a tüneteket. Egyes esetekben akár már fiatal korban is észlelhetünk fájdalomra, mozgásproblémára utaló jeleket. Például:

  • lábvégek nyalogatása
  • hosszabb séta során merev mozgás
  • hátsó végtagok összecsúszása, akár csak pillanatokra
  • végtagok merevsége
  • végtagok rendellenes mozgása
  • nehézség felálláskor, leüléskor
  • hirtelen „makacsság”: a kutya nem akar ülni, feküdni kérésre
  • időjárással összefüggő levertség

Ezek a tünetek önmagukban és együttesen is utalhatnak számos problémára, ezért fontos a kivizsgálás. Érdemes évente egyszer átvizsgáltatni az ízületeket, a porcok állapotát az állatorvossal. Ez egy pár perces fizikai átvizsgálás, amely során megnézik a mozgathatóságot és az esetleges elváltozások jeleit.

Az ízületek védelme érdekében érdemes megelőzésképp ízületvédő készítményeket adni. A megfelelő mennyiségű mozgás és az ideális testsúly megőrzése szintén fontos tényezők.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Janko Ferlic from Pexels: https://www.pexels.com/photo/puppies-on-a-forest-ground-2886043/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...