Saját KB bal
Saját KB jobb

Az országos szívférgesség szűrés eredményei – egyes területeken akár 20%-os a fertőzöttség

A minden évben május 10-én megrendezett Szívférgesség Napja figyelemfelhívó és ismeretterjesztő kampány keretében idén országos, ingyenes szűrés került megszervezésre. Az Elanco, a hazai szívférgesség elleni harc elkötelezett támogatója és állatorvos partnerei 500 kutya térítésmentes szűrését biztosította. 

A szűrővizsgálatokra, szerencsére, sokan ellátogattak. Ez azért fontos, mert a szívférgesség elleni védekezés első lépése a szűrés. Ezt bármely állatorvosi rendelőben kérhetik a gazdik, és ajánlatos minden évben egyszer elvégeztetni. Az idén májusban megszervezett országos szűrés eredményeiből az derült ki, hogy országosan 8% a fertőzés prevalenciája, de nagy különbségek észlelhetők a területi eloszlásban. Míg Nyugat-Magyarországon 10% alatti volt a fertőzött ebek száma, addig a dél-kelet-magyarországi megyékben minden ötödik leszűrt kutyus volt fertőzött. 

Fontos tudni, hogy a nem diagnosztizált, és ezáltal kezeletlenül hagyott szívférgesség halálos kimenetelű. A rendszeres szűrés és a korai diagnózis életet ment!

A szúnyogok által terjesztett fertőzés az elmúlt évtizedben jelent meg hazánkban, és sajnos, azóta, a megbetegedések száma folyamatosan nő. A potenciálisan halálos kór számos kedvenc életét követeli. Pedig a szűrés és a megfelelő védekezési módok is széles körben elérhetők. Az Elanco szívügye a szívférgesség kapcsán a tájékoztatás és az információk átadása. Illetve a felelős állattartás szerepének hangsúlyozása a külső élősködők által terjesztett fertőzések, így a szívférgesség megelőzésében.

A felelős állattartás része az is, hogy gondoskodunk kedvencünk egészségéről. A fenti adatokból is jól látszik, hogy a szívférgesség valós veszély. Ha eddig nem tetted, jelentkezz be állatorvosodhoz szűrésre még ma, és kezdd meg a védekezést mielőbb.


Támogatott tartalom (X).
EM-HU-23-0144
Az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak. © 2023 Elanco;
Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/woman-with-dog-on-grassy-lawn-in-countryside-7932661/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...