Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Bella Pisani on Unsplash

A kutyák nagyobb valószínűséggel harapnak a nyári hőségben

A legújabb kutatások szerint hőségben és a nyári forró napokon gyakrabban harapnak meg a kutyák embereket, vagy más állatokat.

Harvardi kutatók fedezték fel, hogy a kutyák hajlamosabbak lehetnek a harapásra a forró, napos és szmogos napokon. Az embereknél és más állatoknál megfigyelt hasonló mintákkal párhuzamot vonva ez a kutatás új perspektívát ad a kutyák viselkedésének megértéséhez.

Kutyaharapási adatokat vizsgáltak

A tanulmány nyolc amerikai város – köztük Los Angeles, Houston és New York City – nyilvánosan elérhető kutyaharapási adatain alapul. Az adatbázis a 2009 és 2018 közötti időszakot öleli fel. Tehát 10 év adatait elemezték és dolgozták fel. Az adatokat összevezették a megfelelő napi időjárási és szennyezési adatokkal ezekben a városokban.

Az eredmények pedig igen érdekes mintázatot mutattak. A közel 70 000 rögzített kutyaharapás elemzése összefüggést mutatott ki az éghajlati viszonyok és a környezeti szennyezés között. Az eredmények azt mutatták, hogy azokon a napokon, amelyeken magasabb volt az UV-sugárzás, a kutyaharapások száma 11 százalékkal nőtt. Emellett a harapások 4 százalékkal nőttek a melegebb napokon és 3 százalékkal a megemelkedett ózonszintű napokon. A kutyaharapások száma azonban csökkent az esős napokon, és a kevésbé szmogos napokon.

Az agresszió és a hőség közötti összefüggés

A meggyőző eredmények ellenére a kutatásnak megvannak a maga korlátai. Olyan tényezőket, mint a fajta, a nem, az ivarosság vagy a kutya és az áldozat közötti kapcsolat nem vonták be a vizsgálatba. Ezek pedig potenciálisan befolyásolhatják a kutyaharapásos eseteket. Emellett a tanulmány csak a bejelentett súlyos kutyaharapásokat veszi figyelembe, és kizár számos olyan enyhe sérülést, amelyeket gyakran nem jelentenek be. Fontos megjegyezni, hogy ezek az eredmények csak korrelációt, nem pedig ok-okozati kapcsolatot állapítanak meg a kutyaharapások és a környezeti tényezők között.

Mindazonáltal ez a kutatás egybecseng más tanulmányokkal, amelyek a meleg időjárást az emberek és más állatok fokozott agressziójával hozzák összefüggésbe. Ez az összefüggés több okra vezethető vissza. A melegebb hőmérséklet több szabadtéri tevékenységre ösztönöz, ami potenciálisan fokozza a konfliktusok lehetőségét. A nagy meleg pedig hajlamosabbá teszi az agresszívabb viselkedésre. Egyes kutatások szerint a magasabb ózonterhelésnek is hasonló negatív hatása van.

A nyári környezeti tényezők nemcsak a kutyák viselkedését befolyásolhatják, hanem megváltoztathatják az emberek viselkedését is a kutyákkal szemben. Ez is vezethet  több harapásos incidenshez. További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy ezt az összefüggést teljes mértékben meg lehessen szilárdítani és meg lehessen érteni.

Bohata  Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...