Saját KB bal
Saját KB jobb

Ne hagyd a kutyát az autóban! És mit tegyél, ha autóban hagyott kutyát látsz?

A kutyákra, macskákra és egyéb háziállatokra egyre többen tekintenek családtagként. Ezért a nyári időszakban mi sem természetesebb, mint hogy magunkkal visszük őket szabadidős programokra, nyaralásra, kirándulásra. De mi van akkor, ha meg kell állnunk pár percre? Mondjuk tankolni, vagy mosdóba menni, esetleg beugrani a boltba valamiért? Fontos szabály: NE hagyjuk ilyenkor kedvencünket az autóban!

Az autó utastere a napon extrém gyorsan melegszik fel. 26 °C-os kinti hőmérséklet mellett (ez még nem hőségriadó vagy kifejezett kánikula) a napon hagyott autó utastere 10 perc alatt 37 °C-ra, míg 20 perc alatt 42 °C-ra forrósodhat! Ez a beszaladtam egy kávéért és elmentem a mosdóba idő, illetve a csak beugrok zsemléért idő.

A kutyák nem tudják hűteni magukat, csak lihegéssel, ami egy 40 °C körüli zárt helyen nem túl hatékony. Így akár percek alatt túlhevülhetnek, aminek végzetes következményei lehetnek!

Mit tehetünk?

Ha feltétlenül meg kell állnunk, keressünk olyan üzletet, benzinkutat, bevásárló központot, ahová kutyánk is bejöhet. Ha többen vagyunk, amíg az egyikünk bemegy, addig a többiek vigyázzanak a kutyára. Igyekezzünk előre úgy szervezni az utazást, programot, hogy ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, így kisebb eséllyel adódhat meglepetés. Ha mindenképpen meg kell állnunk, akár műszaki hiba vagy fáradtság miatt, akkor igyekezzünk árnyékos helyet keresni és megfelelő szellőzést, hűtést biztosítani amíg szükséges.

Mit tehetünk, ha autóban maradt kutyát látunk egy meleg napon?

Ha bevásárlóközpont vagy üzlet parkolójában autóba zárt kutyát látunk, azonnal igyekezzünk megkeresni a jármű tulajdonosát. A hangosbemondón vagy az ügyfélszolgálaton keresztül mondassuk be a rendszámot. Ha nem sikerül elérni a tulajdonost, akkor vészhelyzetben, ha az állat élete veszélyben van, be is törhetjük a gépjármű ablakát. Ebben az esetben kérjünk meg másokat is (biztonsági őrt, parkoló őrt, rendőrt  vagy járókelőket), hogy legyenek ott, illetve készítsünk videófelvételt az előzményekről és magáról az esetről. A videófelvételt NE tegyük közzé, csak bizonyítékként használjuk fel az ügyben.

Csak nagyon indokolt esetben törjük be a kocsi ablakát. Ha be kell törni az ablakot, akkor a kocsi egy oldalsó ablakát törjük be, minden egyéb károkozás nélkül. A kutya állapota függvényében azonnali hűtésre és/vagy állatorvosi ellátásra lehet szükség. Hagyjuk meg az elérhetőségeinket, hogy ha a tulajdonos előkerül, megtaláljon minket. Ha az ablak betörése miatt feljelentés történik, több állatvédő alapítványtól kaphatunk ingyenes jogi segítséget.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://kreszvaltozas.hu/tanacs/kiskedvencek-a-forro-autoban/; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...