Saját KB bal
Saját KB jobb

Így lehet könnyebb a lábadozás időszaka!

Tavasz van, ragyog a nap, és minden egy hosszú sétára csábít. Már alig vártuk, hogy újra futócipőt és hámot húzzunk és irány a park. Csak az a bökkenő, hogy kutyánknak balesete vagy műtétje volt, és több hétnyi lábadozás vár rá.

A lábadozás időszakában a legrosszabb, hogy sok esetben a mozgás megvonásával jár, kennel- vagy szobanyugalom, a séták minimalizálása ajánlott. Szerencsére egyre több álltorvos van azon az állásponton, miszerint a fizioterápia és a megfelelő mozgás ajánlott lehet ezen időszak alatt, vannak olyan helyzetek, amikor nincs mese, a mozgás és a fizikai aktivitás szóba sem jöhet.

Ebrehab: milyen eszközök állnak ma rendelkezésre, ha idős, sérült vagy beteg kutyáról gondoskodunk

De mit csináljunk ilyenkor a kutyánkkal? Hiszen ő nem ehhez szokott, és úgy nagyjából a második napra annyira elunja magát, hogy nem hagy minket létezni sem.

Ilyen esetekben is remek ötlet lehet a mentális fárasztás különféle módszereihez fordulni.

A mentális fárasztás gyakorlói között sokan tapasztalhatják, hogy fél óra alatt a kutya úgy elfárad, ahogy 2 óra sétával sem menne. Emellett a mentális elfoglaltság segít a kutyáknak, hogy eltereljék a figyelmüket, levezessék a felgyülemlett feszültésgüket – ezt egyébként a cipőnk és kanapé szétrágásával is megtehetik, de mennyivel jobb, ha nem kell ilyen eszközökhöz folyamodniuk.

Ha kutyánkat a lábadozás alatt kennelnyugalomra ítélte az állatorvos, számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy megkönnyítsük számára ezt az időszakot.

A különféle puzzle játékok és logikai játékok remek kikapcsolódást nyújtanak, ráadásul egyre nehezíthetők. Ne aggódjunk, ha eddig nem próbáltunk ki ilyesmit a kutyánkkal. Még egy idős kutya is könnyen rájön, hogy a próbálkozásokért itt bizony jutalom jár, és könnyen rákapnak a dologra. Érdemes először könnyebb játékokkal kezdeni, és folyamatosan dicsérni, bíztatni kedvencünket.

A tölthető játékok között is léteznek olyanok, melyekkel akár fekve is játszhat a kutya. Válasszunk olyan formájúakat, melyeket a két mancsa között meg tud tartani, nem gurulnak el. A bot vagy kígyó alakú tölthető játékok remekek ilyen célra. Mindig figyeljük kutyánkat játék közben, nehogy a szilikon vagy gumi játékot megrágja és esetleg lenyelje a darabkákat.

A szimatszőnyegek, evéslassítók szintén jó szolgálatot tesznek, méghozzá kétszeresen is. A lábadozás ideje alatt ugyanis érdemes visszavenni a kalóriákból. Pedig ilyenkor lennénk éppenséggel hajlamosabbak szegény kutyánkat elhalmozni finom falatokkal, rágcsákkal. Ne tegyük! A pár hetes mozgásszegény lábadozás során felszedett bánathájat nagyon nehéz lesz ledolgozni. A mennyiség helyett tegyük inkább a hangsúlyt a minőségre. Etessük kutyánkat evéslassító tállal és foglalkoztató játékokkal. Így nemcsak élvezetesebb és mentálisan fárasztóbb lesz számára az evés, de megelőzhetjük a túlevést vagy a habzsolás és a mozgásszegény életmód kombinációja okozta hányást, puffadást és székrekedést is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by melchor gama from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...