Saját KB bal
Saját KB jobb

Habzsolás és unalom ellen – mire jók a szilikon habzsolásgátló etetőtálak

A szilikon habzsolásgátló etetőtálak (slow feeder mat, lickimat) népszerűségének növekedése is részben a pandémiás időszak gyümölcse. Ebben az időszakban ugyanis előtérbe kerültek az otthoni játékok, unaloműzők. A home office alatt minden nyugodt fél óra számított, és a szilikon lassú etetők kiválóan ellátták ezt a funkciót.

Mi is ez pontosan?

A szilikon „lassú etető” vagy habzsolásgátló tálak gyakorlatilag lapos, szilikonból készült lapok. A felszínük bordás, mintás vagy olyan mintázattal van kialakítva, amelyből a kutya csak nyalogatással vagy legalábbis jóval komolyabb munkával tudja kienni az ételt, mint egy sima tálkából.

Két funkciója közül az egyik az evés lassítása (slow feeder) és a habzsolás megakadályozása. Ennek kétségtelen egészségügyi előnyei vannak, jó hatással van az anyagcserére és csökkenti a hányás, reflux esélyét. Fogyókúra esetén is remek, hiszen lassítja az evést.

A másik funkció abból adódik, hogy a nyalogatás, a minták közötti navigáció és maga a „fejtörő” stimulálja az agyat, ezáltal szórakoztatja a kutyát. Illetve a nyalogatás maga jó hatással van az idegrendszerre.

Hogyan és mikor használjuk?

A szilikon nyalogató tálakat használhatjuk a hagyományos etetőtálka helyett az evés lassítására. A különböző felületű lapok különböző textúrájú tápokhoz illetve nyers/otthon készített menükhöz alkalmas. Érdemes utánaolvasni a termék leírásánál, mivel a nagy szemű száraztáptól a folyékony „levesekig” minden textúrához van ideális választás. BARF-hoz is kaphatók külön tálak, amelyek segítségével csökkenthetjük a habzsolást és az ebből adódó problémák kialakulásának esélyét.

Használhatjuk még nap közben, ha mondjuk egy kis nasival kényeztetnénk kedvencünket. Ilyen esetekre a sűrűbb mintázatú lapokat érdemes választani, mert ezekkel tart a legtovább a nyalogatás élménye.

Kaphatóak speciális „májkrémek” és egyéb kencék, amiket késsel tudunk eloszlatni a szilikon tálon, de otthon is készíthetünk ilyen csemegét. A pürésített főtt zöldség vagy hús szintén alkalmas erre a célra. Figyeljünk a kalóriabevitelre, a nasit is számítsuk bele a teljes kalóriaszükségletbe – és igyekezzünk tápláló finomságokkal kényeztetni kutyánkat a nulla beltartalmi értékű nasik helyett.

Jutalmazás, tanítás

A tálkák nyalogatása leköti a kutyákat és segít nekik megnyugodni. Ha például fürdetés vagy bármilyen nemszeretem elfoglaltság alatt lekötheti magát vele, szinte észre sem fogja venni, hogy már túl is van rajta. Erre a célra kaphatók öntapadós szilikon lapok, amelyeket pl. a fürdőkád oldalára nyomhatunk.

Milyen kutyák számára ideális?

Bármilyen korú kutya számára remek választás, akár olyan idősebb kutyusoknak is, akik már nehezebben mozognak, mégis szeretnénk több szórakozást csempészni a hézköznapjaikba. Figyeljünk, hogy a kutya méretéhez megfelelő méretet válasszuk, illetve először érdemes a nagyobb mintázatok között körülnézni, és folyamatosan a sűrűbbek felé haladni, hogy mindig meglegyen a sikerélmény.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Sarah Walsh – YouTube; Allie Bender: Canine Enrichment for the Real World; Kép: Photo by Steshka Willems from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...