Saját KB bal
Saját KB jobb

Ebrehab – milyen eszközök állnak ma rendelkezésre, ha idős, sérült vagy beteg kutyáról gondoskodunk

Ha pár évvel ezelőtt ilyen eszközök álltak volna rendelkezésemre, teljesen máshogy csináltam volna…” Szerkesztőségünk több tagja él idős(ödő) kutyákkal. (Persze nekik nem szólunk, hogy idősek már, öregnek meg pláne nem titulálnánk őket…)

Az évek során találkoztunk már átmeneti vagy tartós betegséggel, amely során gondoztuk, ápoltuk kutyáinkat. Ilyenkor többnyire saját kútfőből, vagy ismerősők vagy az állatorvos ajánlásával gyártottunk különböző rehabilitációhoz és ápoláshoz szükséges eszközöket. Ritkább volt, hogy egy adott problémára készen vásárolható eszközök álltak volna rendelkezésre. Aztán ez a helyzet elkezdett változni.

Már a legegyszerűbb állatfelszerelés üzletben is kapható például pelenka alátét. Ez nemcsak a kölykök szobatisztaságra nevelésekor jöhet jól, hanem idős kedvenceink esetében is kifejezetten gazdaságos és párnakímélő megoldás. A nedvszívó alátét alkalmazható inkontinens vagy nehezen mozgó kutyáknál is, de egy szteroid-kúra során is jól jöhet. Szintén széles körben elérhetőek már kan és szuka kutyák számára gyártott pelenkák is. Műtét utáni rehabilitáció, átmeneti vagy tartós bénulás, balesetek vagy az időskori széklet- és vízelettartási problémák esetén hasznos eszközök ezek.

A gyógyászati segédeszközök csodálatos világa

Szerencsére egyre inkább változik a szemlélet, és elfogadjuk az időskor, egyes betegségek esetleg veleszületett, vagy balesetben bekövetkező sérülések következményeit. Sok gazdi nem rohan eutanáziára bénulás vagy komolyabb baleseti törés miatt, hanem megpróbáljuk a kutyánk számára megfelelő ápolást nyújtani. Ugyanez a helyzet a sérülésekkel vagy olyan állapotokkal, amelyek mozgássérülést vagy valamelyik érzékszervi funkció elvesztésével járnak.

Egyre többen gondoljuk úgy, hogy ezek nem az élettel összeegyeztethetetlen dolgok, és segíteni szeretnénk kutyáinkat, hogy ennek ellenére – vagy épp ezekkel együtt – is teljes életet élhessenek.

Ma már szerencsére nem kell nekünk kitalálni a spanyol viaszt, mivel itthon is kaphatók olyan eszközök, amelyek segítenek.

Az egyik kedvencünk a látássérült ebeknek készült „glória”, amely a vak emberek fehér botjához hasonlóan segít a látásvesztett kutyáknak a tájékozódásban. Egyúttal pedig megakadályozza, hogy nekimenjenek valaminek és sérülést szenvedjenek.

A kutyakocsikról és járássegítő eszközökről korábban írtunk már. Ezek fantasztikus dolgok, amelyek sok gazdi válláról leveszik a terhet. Időskor, gerincproblémák, baleset vagy műtét utáni rehab esetén egy megfelelően megválasztott kutyakocsi igazán nagy segítség. Ezek az eszközök ma már itton is kaphatók – egyedileg gyártott kivitelben, de méret szerint állítható verzióban is. Ez utóbbiakat megvásárolhatjuk vagy meg is rendelhetjük, pár nap alatt hozzá tudunk jutni, nem kell heteket várni.

Ízületi problémák

Ha ízületi vagy járásproblémáról van szó, esetleg egy-egy ízület vagy izom sérült, csont tört, az ín- és ízületi stabilizálókra számíthatunk. Ezek az ortopédiai eszközök biztosítják az érintett szakasz teljesen mozdulatlanul történő rögzítését, ugyanakkor lehetővé teszik a mozgást. Ezek ma már méretre kaphatók szinte minden ízületre, illetve teljes nyak- és testmerevítők is elérhetők.

Ez a cikkünk is érdekelhet: Amit a háromlábú kutyák gondozásáról tudni kell

Megelőzésként, vagy ismételten adott ízületben jelentkező panaszok esetén érdemes lehet ízületvédőt használni – természetesen az állatorvosi vizsgálatot követően, illetve a megfelelő belsőleg adható ízületvédők kíséretében.

Diszplázia, műtétek

Talán kicsit más kategória a sérülés vagy műtét utáni rehabilitáció, járástanulás. Jó hír azonban, hogy már ilyenkor sem kell otthon törölközőkből és hevederekből járássegítőt rögtönözni. Ezekből is számos modell elérhető, csak hátsó lábakhoz, hátsó-mellső végtag érintettsége esetén, illetve különböző méretekben.

A diszplázia gyakori probléma egyes fajtáknál, és sajnos eddig nem sok esélyünk volt, hogy gyógyszeres kezelésen kívül enyhítsük a fájdalmukat és segítsük őket a mozgásban. A csípő brace-ek használata kifejezetten indokolt lehet a diszplázia enyhe stádiumaitól kezdve, mert enyhe összenyomó hatásával támasztja a csípőízületet. Ezáltal a kutya stabilabban tartja magát, könnyebben mozog, így megőrizhető az izmoltság és megelőzhetők az esésekből származó balesetek.

Ezzel korántsem merítettük ki a kutyaápolási és rehabilitációs eszközök széles skáláját. Minden esetben érdemes utánanézni, milyen megoldások, segédeszközök elérhetők – keressünk olyan gazdikat, akik hasonló cipőben járnak, vagy forduljunk a gyógyászati segédeszközökkel, rehabilitációval foglalkozó üzletekhez, szolgáltatókhoz.

Mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát és csak a megfelelő méretű és célú eszközök közül válasszunk!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Alin Luna from Pexels; Videó: Canine Rehabilitation & Conditioning Group LLC.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...