Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tegyünk, hogy idős kutyánk teljes életet élhessen?

A kölyök és fiatal kutyákkal ellentétben az élet idős kutyánk mellett… nos, lassabbá válhat. Egy örökmozgó, energikus eb is lassabbá, nyugodtabbá válik az idő múlásával, és azt vehetjük észre, hogy a páfrányunk is több aktivitást mutat. Természetesen, ez az élet velejárója, de ez nem jelenti azt, hogy bele kell törődnünk az egyhangúságba vagy közös élmények hiányába.

Az alábbiakban gyakorlati tanácsokkal szeretnénk segíteni, hogy idős kutyánk életét változatosabbá, közös élményekkel telivé tehessük.

Első lépés: Keresd fel az állatorvost!

Idős korban fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat. Az időskori panaszok nagy része kezelhető, és a megfelelő állatorvosi segítséggel a kutyánk életminősége fenntartható. Vidd el kedvencedet egy általános kivizsgálásra azért is, hogy biztos lehess benne, hogy nem fájdalom vagy valamilyen érzékszervi betegség miatt passzívabb, hanem valóban csak a kora miatt igényel több pihenést.

Az idős kutyák visszahúzódó, esetleg morgós viselkedésének hátterében gyakran valamilyen fájdalommal járó betegség lappang. Főleg a nagyobb testű kutyák hajlamosak ízületi betegségekre. Az ezzel járó állandó – vagy esetenként szakaszosan fellépő – fájdalom hatására idős kutyánk kedvetlenné, visszahúzódóvá válhat.

Idős korban a fogak állapota is romlik. A fogak kopása, a szájüregben előforduló gyulladások nem csak fájdalmasak, de a kutya egész szervezetében gyulladásos folyamatokat indíthatnak el. A fogproblémák gyakori tünete az étvágytalanság és a kellemetlen szájszag, de a fájdalom miatt a kutyánk ingerlékennyé is válhat.

Fontos tehát, hogy először meggyőződjünk róla, hogy kutyánk egészséges, illetve ha szükséges, akkor a megfelelő kezelésben részesüljön. Ha minden rendben van, akkor bele is vághattok az aktívabb életbe!

Egészséges életmód, étrend

Az idős kutyák körében egyre gyakoribbá válik az elhízás. Ez részben annak köszönhető, hogy az idősebb kutyák kevesebbet mozognak, a séták rövidebbé és lassabb tempójúvá válnak. A másik ok pedig az lehet, hogy gazdiként úgy érezhetjük, hogy a közös programok és a nagy játékok hiányában már csak az étellel, a finom falatokkal kedveskedhetünk szeretett társunknak, és ezért extra jutalomfalatokkal kényeztetjük.

Az elhízás fiatal és felnőttkorban is rendkívül veszélyes, idős korban azonban már pár tíz dekagramm súlyfelesleg is azonnal érezteti a hatását. A plusz kilók terhelik az ízületeket, így a kutyának még kevesebb kedve lesz a mozgáshoz, de a szív- és érrendszerre is nagyobb feladatot ró a nagyobb teher cipelése.

Ezért, ha szeretnénk, hogy idős kutyánk is aktív, kiegyensúlyozott életet élhessen, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a testsúlyára. Az állatorvos segíthet meghatározni az ideális testsúlyt és összeállítani a diétás tervet. A táplálkozáson kívül a mozgásnak is fontos szerepe van a súlycsökkentésben: a séta mellett, ha lehetőségünk van rá, az úszás, a hidroterápia, a fizioterápia, illetve az otthoni fitnesz is hatékony megoldást nyújt.

Kornak megfelelő mozgás

A kutyádnak megfelelő mozgásformára nincs általános szabály, hiszen minden kutya mást szeret, más mozgásformákat űzött eddig és persze az időskori panaszok is másképpen érintik. Általánosságban annyit elmondhatunk, hogy időskorban az ízületek és a szív kímélete ajánlott. Ha például szerettek labdázni, akkor inkább puha talajon játsszatok, mint betonon. Ne dobd olyan gyorsan a labdát, esetleg vegyél vissza a távolságból is, hogy idős társad ne erőltesse meg magát. Ha az eddigi játékok, sporttevékenységek valamilyen okból kiesnek, keress más alternatívát. Egy idős kutya is tanulhat új trükköket!

Szórakozás, tanulás

A fizikai állapot mellett a szellemi frissesség megőrzése is fontos! Fedezzetek fel új helyeket, próbáljatok ki egy új játékot vagy éppen tanuljatok meg egy új trükköt. Manapság már rengeteg lehetőség van a közös kutyás programokra, biztosan találtok olyat, ami mindkettőtök számára örömet okoz.

Szeretet

Lehet, hogy már nem jön oda olyan gyakran, nem bújik hozzád magától, de akkor se feledkezz meg róla, hogy kimutasd a szeretetedet iránta, ha nem követeli ki magának. Simogasd, babusgasd, ha jól esik neki. Dicsérd meg, mesélj neki a napodról, vagy csak mondd el neki, hogy örülsz, hogy veled van. Séta közben menjetek néha arra, amerre ő szeretne. Hagyd, hadd szaglásszon nyugodtan. Figyelj rá, ne a telefonodat nézd! Éld meg a közös pillanatokat és mutasd ki, mennyire fontos ő neked.


Szerző: Szalay Adél
Forrás: https://www.marthastewart.com/7976198/how-keep-older-dog-healthy
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...