A gyerekek gyakran jobban kötődnek a kutyájukhoz, mint saját testvérükhöz

A gyerekek gyakran jobban kötődnek a kutyájukhoz, mint saját testvérükhöz

2018 JÚN 12  |  Hasznos

A kutya nem csak az ember, de gyakran a gyerekek legjobb barátja is, sőt, a legújabb kutatás szerint sokszor még a testvéreknél is erősebb ez a kötődés. Természetesen az eredmények nem azt támasztják alá, hogy ne legyen az embernek testvére, mindössze azt mutatják meg, milyen pozitív hatással lehet egy háziállat a gyermekek fejlődésére és jóllétére.

 

Az Egyesült Királyságban 77 gyermek vett részt a kutatásban, az eredmény pedig egy hatalmas kiterjedésű vizsgálat része volt, ami arra hivatott, hogy a háziállat szerepét vizsgálja az ember életében.

A nyugati háztartásokban a háziállatok olyan magas szintre léptek fel a családi ranglétrában, akár egy testvér vagy egy élettárs, így a fontosságát előszeretettel kutatják.

- Bárki, aki tartott gyermekkorában kutyát, tudja, hogy ugyanazért a társas kapcsolatért és közelségért fordulunk feléjük, mint amit keresünk az emberek közötti kapcsolatokban - írja Matt Cassells, a Cambridge-i Egyetem hallgatója. - Szerettük volna tudni, milyen erősek ezek a kapcsolatok a háziállatokkal a többi szoros családi kötelékhez képest, végső soron ez lehetővé teheti számunkra annak megértését, hogy az állatok hogyan járulnak hozzá az egészséges gyermek fejlődéséhez. -

Hogy meghatározzák ezt a kapcsolatot, a kutatók arra kértek 77 12 éves korú gyermeket, akiknek egy vagy annál több kiskedvence illetve ez vagy annál több testvére volt otthon, hogy jellemezzék a kapcsolatukat a háziállattal és a testvérrel. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a háziállatokkal kialakult kapcsolat nagyobb megelégedettséggel jár a gyerekeknél, és a háziállatok közül a kutyák hozták el a legmagasabb eredményeket.

A közelség mellett a gyermekek arról is beszámoltak, hogy többet tudnak beszélgetni és a titkaikat is jobban meg tudják osztani az állatokkal. - Bár ők nem tudnak reagálni, és a legnagyobb részét nem is értik, de talán ez még előnyként is szolgálhat, ráadásul nem is bíráskodnak senki fölött. -

A kutatás legfőbb eredménye, amire következtetni lehet, az a tinédzserek jóllétére és kiegyensúlyozottságára ható előnyök, a korai gyermekkorban kapható szociális támogatás ugyanis hatalmas előnyökkel járhat a későbbi kamaszkorban.

 

Kutyánk az életünk szerves része, nem vitás:

Mennyire kötődik hozzád a kutyád? Teszteld!

Ha kutyás vagy, a párkapcsolatod is jobb

Hogyan ne nyírja ki kutyád a szerelmi életed

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: live science

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Orpheus Állatvédő Egyesület

Orpheus Állatvédő Egyesület

Alibi Gin Bár és Kávézó

Alibi Gin Bár és Kávézó

Semmi Extra

Semmi Extra

Szilvakék Paradicsom Étterem

Szilvakék Paradicsom Étterem