Hogyan ne nyírja ki kutyád a szerelmi életed

Egy kellemes vacsora, egy üveg bor, gyertyafény – minden megvan a romantikus estéhez. Kutyánk soha nem lehet felesleges az életünkben, de azért néha van az úgy, hogy a társasága nem igazán illik bele a programunkba – ilyen például az, amikor az ember a kétlábú párjával szeretne romantikázni. Egy kis ágyban alvás vagy a hálószoba ajtó kaparászása nem segít a helyzeten, még akkor sem, ha értjük, mi miért történik. Mutatunk pár helyzetet és a lehetséges megoldásokat.

 

1. Amikor kutyád úgy érzi, joga van neki is azt játszani, amit ti játszotok

„Hé, ez jó mókának tűnik! Beszállhatok?” – sok kutya alszik gazdájával egy ágyban, így ami az ágyban történik, abban ő is részt vehet, hiszen az az ő helye is.

Ha így van, érdemes elkezdeni megtanítani kedvencünket arra, hogyha utasítjuk rá, akkor hagyja el az ágyat. Alakítsunk ki egy alternatív helyet a részére, lehetőleg egy másik helyiségben, és jutalmazzuk, ha használja.

 

2. Amikor sír, nyüszít, ha nem lehet ugyanabban a szobában

A legtöbb gazdi szoros szimbiózisban él kutyájával, ahol az egyik van, ott van a másik is. Ez azonban, ha hirtelen megváltozik, komoly szeparációs szorongáshoz is vezethet, és mi ás öli meg jobban a romantikus hangulatot, mint az ajtó kaparászása vagy az állandó üvöltés, ugatás.

A szeparációs stressz kezelése hosszadalmas folyamat, amely sok türelmet igényel. A kutya-gazda kapcsolat a vezető és együttműködő szerepen alapul. A gond akkor kezdődik, mikor a szerepek felcserélődnek, és a gazdi kiszolgáló személyzetté alacsonyodik a kutya szemében. Jelöljünk ki egy órát naponta, amikor a kutyával ugyan együtt vagyunk, egy helyiségben is akár, de békén hagy minket. Olykor beválhat, ha szoba kennelt állítunk fel, amit letakarunk, csak a bejáratot hagyjuk szabadon. Sok eb számára nyugtatóan hat. Még többet megtudhatsz a témában ide kattintva.

 

3. Amikor a partneredet jobban érdekli a kutya, mint téged

Többet beszél hozzá, többet foglalkozik vele, kedvesebben üdvözli, ha hazaér – mind ismerjük ezt az érzést, de egy jól működő párkapcsolatban ez igencsak káros lehet.

Beszéljünk a családban betöltött szerepekről, és hagyjunk időt magunknak is párként, kutya nélkül. Akár neveléssel, hogy lakáson belül kénytelen legyen a kutya saját nyugalmi idejét egyedül tölteni, vagy házon kívüli programok szervezésével. Ha ezt nem szeretnénk, a párkapcsolat sem lesz hosszú életű.

 

4. Amikor a kutya gyűlöli a párod

Természetesen az ismerkedéshez idő kell, főleg, hogyha egy jól összeszokott ember – kutya párosba lép be egy harmadik személye. Azonban előfordul olyan, hogy kutyánk egyszerűen képtelen elfogadni választottunkat.

Állhat a háttérben puszta féltékenység, kedvencünk nem szereti, ha figyelmünk megoszlik, így neki kevesebb jut. Egy védelmi reakciót is elindíthat kutyánkban: ösztönösen meg akar óvni bennünket a másiktól. Ne felejtsük el azonban, hogy mi vagyunk kutyánk vezetői, és nem fordítva, így kedvencünknek tiszteletben kell tartania azokat az embereket, akiket mi beengedünk életünkbe. Azonban, ha az állapot tartós marad, el kell gondolkoznunk, van-e valami oka a kialakult ellenszenvnek, és valószínűleg a helyzet előbb utóbb választás elé fog állítani bennünket.

 

5. Amikor a kutyád előveszi a lekicsinylő bámulós nézést

Minden eb képes a leginkább bíráló arckifejezést magára ölteni, főleg, ha mindezt a vacsora asztal vagy az ágy mellett állva teszi. Senki sem szereti, ha romantikus helyzetben rosszallóan bámulják.

Nincs megoldás rá, csakis a teljes eltávolítás a romantika helyszínéről. Ha olyan kutyád van, mint Gizmo, a zsémbes griffon, aki bárkit bármikor képes elítélni, akkor inkább mondj le a párkapcsolatról.

 

Cikkajánló:

25 kutya, akik szégyentelenül bunkók

25 szégyentelen eb, akik ellopták a gazdi új partnerét

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...