Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tehetünk, ha kutyánk unatkozik?

A kutyák képesek unatkozni, és ez bizonyosan sosem vezet semmi jóra. Több oka is lehet, ha kedvencünk üresnek érzi a napjait, és nem mindegy, hogy melyiket hogyan kezeljük. Egy közös van mindegyikben: az ingerszegénység.

A romboló

Annak, hogy kutyánk unatkozik-e otthon, nagyon jó jele az, ha egy másik otthonba jövünk haza, mint amit reggel ott hagytunk. Az unatkozó kutyát nem békésen alukálva kell elképzelnünk, sokkal inkább, mint egy pusztító tornádó.

Sokan hihetik azt, hogy a kutyák rombolása a gazdikkal szembeni bosszúállás valamilyen vélt vagy valós bűn miatt, de ez nem így van. A legtöbb kutya egyszerűen ingerszegény környezetben él, kevés a fizikai és a mentális feladat, hogy kellőképpen és kellemesen elfáradjon, így unalmában szórakozás után néz. Az unalmon túlmutató, még komolyabb probléma, mikor a gazdival való túl sok passzív együttlét már szeparációs szorongást is kivált.

A törődésre éhező

Az is beszédes lehet kutyánk unatkozásáról, ha hazajöttünkkor levakarhatatlan viselkedést mutat: mancsol, ugrál, követ bennünket mindenhova, mintha éhezné a figyelmünket.

A mozdulatlan

Az előbbi ellentéteként szintén a motiválatlanság egyik jele, ha kedvencünk nem jön elénk, nem figyel, ha hívjuk, vagy elveszti érdeklődését saját kedvenc játékai iránt. Mivel ezek a jelek egy betegség kezdetei is lehetnek, érdemes meglátogatnunk az állatorvost is.

Mivel elég kevés embernek adatik meg az a szerencse, hogy szinte egész nap kutyájával lehet, így a legjobb tanács, amit adhatunk: amennyi időt töltünk kedvencünkkel, azt töltsük MINŐSÉGI időként.

Hogy csináljuk másképp?

– Ne csak a szokásos kört sétáljuk le, változtassunk útvonalat

– labdázzunk együtt, vigyünk játékokat a parkba is – ha a kutyánk nem érdeklődik a játékok iránt, akkor játszunk vele MI: kergetőzzünk, viccelődjünk

– adjunk megoldandó feladatokat, tanítsunk kisebb majd egyre komolyabb trükköket, gyakoroljuk, amit már tudunk

– amikor több időnk van – pl. hétvégén – mozduljunk ki együtt, menjünk kirándulni, jussunk e együtt addig ismeretlen helyekre

– menjünk le egyszer-egyszer éjszaka is egy sétára, amikor más ingerek érik

– figyeljük, melyik program kelti fel igazán az érdeklődését, és igyekezzünk azt jobban beleilleszteni a napirendünkbe 

– kerüljük a drámai búcsúkat és hazatéréseket, hiszen ezzel csak azt a rossz érzést erősítjük benne, hogy a nélkülünk töltött idő csakis pokolian unalmas lehet.

 

Cikkajánló:

A kutya azért van, hogy ugasson?

Mi a szeparációs stressz és mi nem az

Amikor a kutyád igazán rossz arc

Csak unalmában rombol, vagy tényleg szenved, mikor magára hagyom?

 

 

(Kutyabarát.hu)
 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...