Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya azért van, hogy ugasson?


A kutyatartók felelősséggel tartoznak kutyájuk és környezetük iránt egyaránt, ami olykor nem is olyan egyszerű. Az ugatás az egyik olyan probléma, ami állandó szereplője az együttélés nehézségeinek. A kutyaugatás ellen használt – sokszor elhibázott – módszerekről olvashattok.

 

A kutyaugatás elleni „védelem” alternatívájaként sokan az elektromos vagy ultrahangos készülékeket találják megoldásnak. Pedig:

– Mindkettő alkalmas arra, hogy egészségkárosodást okozzon. Elektromos áramütéssel vagy – mivel a kutya az ultrahangot jól hallja – az ember fülébe üvöltve mennyire lehet hatékonyan nevelni? 

Ún. társításos tanulással félelmet ki lehet alakítani egy tárggyal vagy egy személlyel, akár általánosan a gyerekekkel vagy az emberrel szemben, de ez nem oktatási, hanem félelemben tartó módszer. Szülőként a gyerek kezét nem nyomjuk oda a forró vasalóhoz, dobjuk a jeges folyóba vagy lökjük ki az erkélyen azért, hogy megismerje a meleget, hideget vagy a magasság jelentette veszélyeket.

– Az elektromos nyakörvvel szemben az elfutás nem segít, mert körbeveszi az állatot a fájdalom, így olyan jellegű kiszolgáltatottságot teremt, ami egy bélgörcshöz vagy mellkasi szúró fájdalomhoz hasonlítható.

A „végre nyugodtan” viselkedő kutya pszichésen nem mondható egészségesnek, ha a fájdalomtól való folyamatos félelem felelős a megváltozott magatartásáért. Mint egy diktatúra „rendje”.

Amerikában divatossá vált a hangszálműtét. Jelenthet ez megoldást?

A legfőbb probléma, hogy az indokoltság elbírálása erősen szubjektív jellegű. A kutya ugatása természetes magatartásának része, de ennek mértéke, mennyisége, gyakorisága és erőssége már rendkívül sokféle lehet, és a normálisnak az abnormálistól való elkülönítésére objektív mérce nem is létezhet.

– Létezik olyan helyzet, amikor egy adott kutya ugatása a környezetében lakók számára elviselhetetlen. Nem képezheti vita tárgyát, hogy az ember-állat kapcsolatában az emberé a fontosabb szerep és érdek. Egyben az embertől várható el az is, hogy a kapcsolat működési zavaraira megoldást keressen.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre?

– A kutya eltávolítása: Elvileg ideális, de csak a környezet számára: a gazda elveszti a társállatát, a kutya pedig talán jobb helyre kerül, talán sokkal rosszabbra.

A kutya elpusztítása az előzőnél is kedvezőtlenebb hatású a gazdára és a kutyára, nem beszélve a szakmai tartalomról: egy magatartászavar kezeléseként nem javasolható az élet kioltása.

– Az ugatásról való leszoktatás az ideális megoldás. Sajnos hazánk állattartási kultúrájának, helyesebben az ezen a téren megnyilvánuló hiányosságnak a velejárója, hogy nálunk a kutyák ugatnak, ha kell, ha nem. A lakosság jelentős része pedig úgy vélekedik, hogy jól van ez így, és a kutyának ez a dolga. Vidéken, sok helyen nincs is csengő, de zárva a kapu, rábízva a jelzést a házőrzőre.

A döntő többségüknél bizonyosan megoldható, hogy pusztán szakszerű bánásmóddal az ugatás elviselhető és nem zavaró mértékűvé csökkenjen. A szocializáláshoz érdemes szakemberek segítséget igénybe venni, és egy kutyaiskolába akkor is eljárni, ha nem képezni akarjuk a kutyánkat, csak megfelelően akarunk bánni vele.

Mik a törvényi szabályozások ezzel kapcsolatban Magyarországon?

A hazai jogszabály egyértelműen fogalmaz, és az ún. Állatvédelmi Törvény értelmében csak olyan beavatkozás végezhető, amely az állat egészségét szolgálja. Mivel az ugatás nem árt az állatnak, így az elnémítása nem minősülhet egészségvédelemnek, hiszen nem akadályoz meg semmilyen betegséget.

Tudtad?

A kutya hangszálának műtéti úton való eltávolítása mindamellett, hogy népszerű és sokak által választott megoldás Amerikában, többek szerint nem etikus és annak betiltását követelik.
Az Amerikai Állatorvos Szövetség (AVMA) úgy szabályozza a műtét elvégzését, mint a legvégső megoldást az ugatás megszüntetésére. Állatjóléti és állatvédő szervezetek úgy vélik, hogy a műtét csak abban az esetben hajtható végre, ha megelőzően az ugatást kiváltó viselkedési problémát szakember sikertelenül kezeli, és a műtét emiatt az állatról való lemondást vagy annak euthanáziáját „váltja” ki. A kritikusok szerint a műtét elavult és embertelen, humán kényelmet szolgál, és lerombolja az állat kommunikációs eszközét. A szakemberek véleménye is megosztott ebben a kérdésben. Egyesek úgy vélik, hogy a műtét nem rizikósabb bármely altatásban végzett beavatkozásnál (pl. fogkő eltávolítás, ivartalanítás), és nincs szövődménye, míg mások szerint felesleges hegszövet épülhet fel a torokban, mely az állat légzését nehezíti.

Az Egyesült Államok legtöbb államában engedélyezett az eljárás, kivételt képez New Jersey és Massachusetts, ahol Nagy Britanniához és a legtöbb európai országhoz hasonlóan csak egészségügyi ok miatt végezhető el a műtét. Érdekes, hogy New Yorkban, ahol a nagytestű kutyák tartása szabályozott, éves szinten hatezer felett van az ugatás miatti panasz bejelenés száma. Mégis; ebben az államban is folyamatban van a hangszálműtét betiltása.

 

Ezeket is ajánljuk:

Ugatásával mentette meg állapotos gazdáját és a babát

Miért zavaró a kutyaugatás?

A többi kutyának is információt hordoz az ugatás

 


(Kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...