Saját KB bal
Saját KB jobb

Csak unalmában rombol, vagy tényleg szorong, amikor magára hagyom?

Sok gazdi ér arra haza, hogy a lakás romokban hever. Egyedül hagyott kutyája ugyanis leamortizálta az ajtót, a bútorokat és szétrág minden egyebet, ami az útjába került. Az első gondolata ilyenkor mindenkinek az, hogy a kutyája szeparációs szorongásban szenved. Néha valóban ez a helyzet, de sok esetben, amikor a kutya mindent tönkretesz, az ok az unalom.

Vannak jelek, melyekből egy tapasztalt kutyaszakértő azonnal meg tudja állapítani, hogy valóban szeparációs szorongás, vagy egyszerűen csak unalom és időkitöltés áll a kutya viselkedésének hátterében. A végeredmény tulajdonképpen ugyanaz, de az ok egyáltalán nem mindegy. Míg a szeparációs szorongás kezelése hosszabb és sok esetben szakember segítségét igénylő folyamat, az unatkozó kutya esetében könnyebben találunk megoldást mi magunk is.

Első lépésben ki kell deríteni, hogy vajon mi áll az állandó ugatás, vagy rombolás hátterében. Egyszerű unalomról van szó, vagy a szeparációs szorongás kezelésére kell megoldást találnunk? A legjobb módja annak, hogy ezt megállapítsuk, ha megfigyeljük a kutya viselkedését akkor, amikor nem vagyunk otthon. Ebben egy jól elhelyezett kamera segíthet nekünk. A kamerát irányítsuk arra a területre, ahol a legnagyobb a pusztítás mértéke, vagy a bejárati ajtóra. Ha az ugatás és a rombolás nagyon súlyos, főleg az elválást követő első 30 percben, akkor a gazditól való elszakadás valóban komoly stresszt okoz a kutyának.


fotó: cheryldraa3451.wordpress.com

Ha azonban azt látjuk, hogy miután elmentünk, kutyánk nyugodt marad, lefekszik aludni, és miután felébred, akkor kezd el ugatni, rágni, vagy rombolni, akkor a viselkedése inkább az unalom rovására írandó.

Miután meghatároztuk a viselkedés okát, és kiderült, hogy a kutya csak unatkozik, megoldást kell találnunk arra, hogy energiáit lekössük. Fáradt kutya = jó kutya. A világ tele van unatkozó kutyákkal, mivel életük nagy részét a kanapén töltik, így felhalmozódott energiájuk levezetésére nincs más lehetőségük, mint unaloműző tevékenységek végzése, „saját maguk szórakoztatása”. Annak ellenére, hogy manapság a kutyák már jobbára csak kedvencként élnek együtt az emberekkel, és a ház körül, vagy az emberek szolgálatában általában már nincs feladatuk, mint régen, még szükségük van elfoglaltságra, játékra, testmozgásra. Kutyánk szellemi és / vagy fizikai lefárasztásával akadályozhatjuk meg leginkább az unalmat, a szorongásos és viselkedési problémák kialakulását.


fotó: humanesocietycentraltexas.org

10 kutya unaloműző tipp:

1. Stimuláld a kutya érzékszerveit minden nap azáltal, hogy különböző ingereknek teszed ki. A változatos programok, a napi közös nagy séták, vagy más kutyákkal történő játék a parkban segíthet neki feloldani az egyhangúságot.

2. Ha minden nap nagyon hosszú időre vagy kénytelen otthon hagyni a kutyádat, próbálj egy kutyasétáltatót keresni (vagy valakit, aki napközben ránéz és foglalkozik vele), vagy egy jó kutyus napközit. Ha a kertben hagyod egyedül, az pont ugyanolyan rossz számára, mintha a lakásban lenne.

3. Ha a kutyád szeret autózni, akkor vidd el egy körre. Ez nagyszerű módja az otthonon kívüli mentális stimulációnak.

4. Játssz sokat a kutyáddal. Mindegy, hogy mi a játék tárgya, a lényeg, hogy foglalkozz vele.

5. Keress olyan kutyás elfoglaltságot, amit együtt élvezhettek. Erre talán a legjobb valamilyen kutyás sport, mivel az mind szellemileg, mind fizikailag kihívást jelent a kutya számára. Vannak olyan sportok, amelyek  a legtöbb típusú kutyának megfelelnek, mint például az agility.

6. Minimalizáld a pusztítás mértékét azzal, hogy kijelölsz a kutya számára egy biztonságos területet, ahol felügyelet nélkül tudod hagyni.

7. Ha szereti, kényeztesd egy gyengéd masszázzsal, hogy relaxált állapotba kerülhessen.

8. Nézz utána, hogy mi a fajtájának legmegfelelőbb elfoglaltság, ahol kibontakoztathatja veleszületett képességeit. Például a border collie imád terelni, az agarak a coursing versenyeket élvezik.

9. Csatlakozz rendszeresen csoportos kutyás sétákhoz, illetve szervezzetek játéknapot a kutya haverokkal. Kutyád így jól szocializált és aktív lesz azáltal, hogy biztosítasz számára lehetőséget fajtársaival kapcsolatba kerülni.

10. A terápiás munka is nagyszerű elfoglaltság egy jól szocializált és erre a feladatra alkalmas kutyának.

 

Miért jó a masszázs, és hogyan végezd? Olvasd el korábbi cikkünkben.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: positively.com, indexkép: Keith Cannataro – www.mrhoni-photography.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...