Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nem lesz vörös szem effektus egy fényképen, ha kutyákat fotózunk?

A kutyafotózás szuper hobbi, de akár hivatás is lehet. Hiszen, ki ne szeretne csodás képeket kedvencéről? És, mint ahogy minden mesterségnek, megvan ennek is a maga nehézsége. Nem is egy, hiszen egyrészt egy mozgékony állattal van dolgunk, másrészt, a különféle kutyák megörökítése igazán nem egyszerű. Ezt bárki alátámaszthatja, aki próbált már fekete kutyáról jó képet készíteni. A vörös szem effektus azonban nem gond. Érdekes módon, ugyanis, a kutyák szeme nem ver vissza ördögi piros fényt a vakus képeken. Tisztelet a kivételnek – de erről később.

Annak magyarázata, hogy a kutyafotókon miért nem jelentkezik a vörös szem effektus, a kutya és az ember szemének eltérő felépítésében keresendő. Ugyanaz a struktúra felelős érte, ami miatt „világít” a kutyák szeme a sötétben, ha rávetődik az autó fényszórójának fénye. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben: Miért világít a kutyák szeme a sötétben?

Lássuk, mi történik a szemben, ha ráesik a fény!

A vörös szem effektus akkor fordul elő, amikor valaki közvetlenül a kamerába néz, amikor fotózzák. Ha a vaku a fényképezőgép látótengelyével azonos tengelyen van, akkor a fény visszaverődése a személy retináján lévő ereken hátborzongató, sátáni vörös színű lesz. A világos szemű emberek esetében ez általában erősebb, mint a sötétbarna szeműeknél. Az utóbbi esetben a szem hátsó részén elegendő pigment lehet ahhoz, hogy elfedje a fényvisszaverődést.

A kutyák, macskák és szinte minden emlősállat rendelkezik egy tapetum lucidum nevű speciális fényvisszaverő réteggel a szem hátsó részén. Ennek célja az éjszakai látás javítása. A szemen kívülről érkező fény áthalad az állat retináján, majd a retina alatt található tapetum lucidumról másodszor is visszaverődik a retinán keresztül. Ez tehát az oka, hogy a kutyák jobban látnak a sötétben, mint az ember.

A tapetum lucidum színe bizonyos mértékig az állat szőrszínétől függően változik. Egy fekete kutya szeme például általában zölden veri vissza a fényt, míg egy zsemle színűé sárgásan. A legtöbb fiatal kölyökkutyának és kiscicának kék fényt ver vissza a szeme. Ez egészen hat – nyolc hónapos korig fennmarad, amíg a szem hátsó részén lévő struktúrák teljesen ki nem fejlődnek. Érdekesség, hogy a vöröses színű szibériai huskyk nem rendelkeznek tapetum lucidummal. Ezért az ő esetükben ugyanúgy jelentkezhet a vörös szem effektus a vakus képeken, mint az embereknél.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.scientificamerican.com/article/why-do-dogs-get-blue-not/; Kép: Photo by Valeriia Miller: https://www.pexels.com/photo/husky-dog-in-sunlight-7123276/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...