A fogkő nem csupán esztétikai probléma

A kutyáknál (és macskáknál is) a fogkövesség már-már népbetegségnek tekinthető. Különösen hajlamosak a fogkőképződésre a kistestű, rövidorrú és az idősödő kutyák.

Mi az a fogkő és hogyan keletkezik?

A kutya szájában a táplálék elfogyasztása után visszamaradó anyagok további egy-két órán keresztül bomlanak. A bomlás után fogakon visszamaradt anyag a lepedék, amely ekkor még letörölhető fátyolként vonja be a fogakat. Később erre a lepedékre, plakkra rárakódnak a nyálból kiváló ásványi sók, melyek megszilárdulnak és elindul a fogkövesedés a fogak és az íny találkozásánál. A kialakuló fogkő remek táptalajt biztosít a baktériumok megtelepedésének, amelyből aztán könnyedén kialakulhat az ínygyulladás.

Hogyan állapíthatom meg, hogy a kutyám fogain fogkő rakódott le?

Elsősorban úgy, hogy barnás felrakódás látható a fogak mélyedéseiben, a fog és az íny találkozásánál. Másodsorban kutyánk bűzös lehelete egyértelműen utalhat a szájban a baktériumok megtelepedésére.

Veszélyes-e, ha a kutya fogkövességét nem kezeljük?

Mindenképpen! Egyrészt a szájban, fogágyban elinduló gyulladásos folyamatok veszélyeztetik a kutyánk fogait, s mivel az étkezés is fájdalmassá válik, általános állapota, közérzete is romolhat. Még súlyosabb probléma, hogy a megtelepülő baktériumok a gyulladt ínyen keresztül bekerülhetnek a véráramba és a kutya legfontosabb szerveiben (szív, máj, vese, tüdő) olyan betegségeket okozhatnak, ami az állat életére is veszélyes lehet.

Forrás Platinum Natural

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...