Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Rémi Boudousquié on Unsplash

Izland ideiglenesen felfüggeszti a bálnák vadászatát

Az izlandi kormány nemrég bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti a bálnák vadászatát. Erre a lépésre az izlandi Élelmiszer- és Állategészségügyi Hatóság jelentése nyomán került sor.

A hivatal szerint a leölési folyamatok sértik az ország állatvédelmi törvényét.  Az akár 20 méteres hosszúságot is meghaladó, leginkább hatalmas méretükről ismert uszonyos bálnákra 2006 óta vadásznak kereskedelmi céllal. Az ország 1986-ban ugyan belépett a bálnavadászati moratóriumba, de Norvégiával és japánnal együtt továbbra is engedélyezik bizonyos kvótákban a bálnák kereskedelmi célú vadászatát

Felfüggesztik a vadászatot

A tilalmat Svandis Svavarsdottir, Izland élelmiszerügyi, mezőgazdasági és halászati minisztere jelentette be.   Amíg a hatóságok és az bálnavadászati engedéllyel rendelkező halászok nem tudják biztosítani a jóléti követelmények teljesítését, addig tilos lesz Izlandon ez a tevékenység. A döntés alátámasztja Izland elkötelezettségét a tengeri élővilág és óceánjaink általános egészségének megőrzése iránt.

Svavarsdottir a szakértőkkel és a bálnavadászati engedélyek birtokosaival is egyeztetni fog, hogy a jövőben miként tudják elképzelni a folyamatot és a tilalom feloldását. Ez a párbeszéd fontos lépés a fenntarthatóbb vadászat felé, és rávilágít a kereskedelmi gyakorlat és az állatok jóléte közötti alapvető egyensúlyra. A bálnák vadászatának ideiglenes leállítása augusztus 31-ig tart. Ez idő alatt kell megújítani a bálnavadászatra vonatkozó jelenlegi gyakorlatot.

A bálnavadászat borzalmairól ITT és ITT is írtunk korábban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...