Ez történt 2015-ben

A tavalyihoz hasonlóan kiválogattuk a legérdekesebb, legizgalmasabb, legolvasottabb, illetve számunkra legbüszkébb pillanatokat 2015-ből. Minden kutyabarátnak köszönjük, hogy velünk volt és várunk vissza mindenkit az új esztendőben is sok-sok hasznos és érdekes tartalommal, új kutyabarát helyekkel, új kampányokkal, programokkal, játékokkal. 2016-ban is: Együtt mindenhová!

Izgalmas évünk volt.

Sokkal több hírt és eredményt tudnánk az alábbiakban bemutatni, de nem szeretnénk regényt írni, így – szokásos módon, ahogy éppen egy évvel ezelőtt is tettük – hónapokra lebontva szemezgetünk 2015 kiemelkedő hírei és eseményei között.

Január

Az egyik legolvasotabb cikk január elején – sajnos – a szilveszteri ünneppel kapcsolatos hír volt, miszerint „Sok szökött kutya nem kerül haza” a petárdázás miatt.

Örömmel számoltunk be viszont arról, hogy „Eredményes vizsgát tett Pax, a vakvezető kutya„, akit korábban megmérgeztek. Együtt örültünk annak is, hogy immáron „8 éves a Vizslatúra„, az ország legnagyobb kutyás túrázó csoportja, akikkel több közös szervezésű túránk is volt.

Egyre elterjedtebbé vált a kutyabarát hozzáállás, ám még minket is meglepett egy vállakozás kutyabarát szemlélete: „Kutyafuttató a benzinkútnál„.

Ugyan nemcsak januárban, az év egészében igyekeztünk Kultúra és művészet című rovatunkat folyamatosan frissíteni, az év elején megismerhettük „Jack London és kutyahőseit”, „Edwin Henry Landseert, a kutyák festőjét„, a „kutyabarát Déry Tibort„, illetve „A kutya ábrázolását Rembrandtnál és a holland aranykor festőinél.

A filmek is szerepet kaptak, „Mancs a mozikban (vált) újra híressé, „Az elveszett kutya címmel pedig a Budweiser reklámfilmje robantott cukiságbombát.


Kutyafuttató a benzinkútnál (M7 autópálya, Balatonlelle) – Fotó: Varga György / MTI

Február

Kultúra és művészet című rovatunkban megnéztük a „Kutyás szobrokat vidéken és a „Kutyás szobrokat Budapesten„, Giacomo Balla olasz festőnek a „Kutya pórázon” című képét is bemutattuk, de megvizsgáltuk a „A kutya szerepét a görög mitológiában is.

Beszámoltunk arról, hogy megjelent az ország egyik leghasznosabb kutyás könyvének második, bővített kiadása, a „Kutyaelsősegély” könyv. „Rád várok” címmel nagy örökbefogadási eseményt tartottak az ALLEE Bevásárlóközpontban.

Megtudtuk, hogy „Gyerekkel és kutyával ingyen buszozhatunk, Prágában„, de azt is, hogy „Így várnak haza minket négylábú kedvenceink„.

Elindítottuk szokásos év eleji „Életeket menthetsz!” kampányunkat, hogy megismertessük az állatokat segítő civil szervezeteket olvasóinkkal.


Az „Életeket menthetsz!” kampány plakátja.

Március

Bemutattuk,”Hogyan zajlik a Kutyaelsősegély tanfolyam„, és örömmel írtunk arról, hogy „Ötszáznál is több kutyának sikerült menedéket biztosítani a télen” a Kutya-hideg kampány jóvoltából. 

A tavasz egyik legolvasottab híre volt az „Aktívabbak a kutyás kismamák” című cikk – nem véletlenül. Kultúra és művészet rovatunkban márciusban a „kutyabarát Pablo Picassot” és „Kosztolányi Dezsőt” mutattuk be.

Sajnos egy durva eset is borzolta a kedélyeket, egy magyar focista „Lerúgta a kiskutyát a pályáról„, amelyről videó felvétel is készült.

A Lánchíd Rádióban beszéltünk arról, hogy „Kutyák bevitele hatóságilag NEM tilos” vendéglátó- és szálláshelyekre.


Kutyák bevitele hatóságilag nem tilos!

Április

Utánajártunk, hogy „Mit szól a hatóság a kutyabarát helyekhez?„. Munkánk eredményeképpen a hivatalos szervek megküldték részünkre állásfoglalásukat is, melyet örömmel tettünk közzé.

A zene és a kutya elengedhetetlen – tudtuk meg „Karanyi, a kutyabarát DJ” című interjúból, és kiderült létezik a világon „Kutyabarát templom„. Az interneten robbantott egy „Megdöbbentő magyar rövidfilm egy szörnyű jelenségről” – a videót már több, mint 10 millióan látták!

Tükröm, tükröm mondd meg nékem!„. Nagy port kavart egy videó felvétel, mely a Tükör módszer állítólagos durva kiképző módszerére hívja fel a figyelmet.

Szánthó Flóra, a Kutyabarát.hu csapatának tagja, nem kis feladatra vállalkozott: „Futás a Noés kutyabarátainkért” jelszóval nekivágott a Telekom Vivicittá versenynek, így segítve a Noé Állatotthont. Gratulálunk Flóra!

Először írtunk róla és röppentettük fel a hírt, hogy „Tilos lenne láncra verni a kutyákat 2016-tól?” és népszerúsítettük a kutyás esküvőket is a Vizslafotózással: „Mondj Igent a kutyás esküvőkre!


A kutyákért, a kutyásokért!

Május

Örömmel számoltunk be arról, hogy „Éttermek segítenek az elveszett kutyákon” és megismerkedtünk egy budapesti hajléktalannal is, aki kutyákról készít rajzokat és azokat árusítja a belvárosban, hogy megéljen: Kutyás rajzok a járdán„.

Boldog születésnapot Csányi Vilmos!” – 80. születésnapja alkalmából köszöntöttük az etológus professzort.

Állatbarát Rákosmente: kutyachip leolvasó hely lett a Polgármesteri Hivatal„, ezzel az elsők között csatlakozott a chipleolvasó helyek táborába, mint önkormányzat. Szacsvay László személyében – akivel mi is sokszor összefutunk kutyasétáltatás közben – „Kutyabarát színművészt választottak a nemzet színészének„. Gratulálunk!

Flashmobbal a harci kutyák védelmében” címmel érdekes eseményre kaptunk meghívást, mely a kutyaviadalok mindennapos szörnyű, brutális jelenségére hívta fel a figyelmet. Az is kiderült, hogy „Magyar mentőkutya került a világ legjobbjai közé„.


Kutyás rajzok a belvárosban

Június

Ugyan nem magyar hír, de örömteli és egyben érdekes, hogy „Kutya nyerte a Britain´s Got Talentet” és „Kutyaszörfverseny volt Kaliforniában„.

Hogy ne csak külföldi események tegyék színessé a nyár kezdetét, a Kutyabarát.hu több, mint 800 embert látott vendégül a „Nyárindító Kutyabarát Piknik és Vásáron„.

Kerestük az okokat és megtaláltuk. „10 ok, hogy miért randizz kutyás lánnyal„. Megtudhattuk, hogy milyen „Egy segítő kutya napja„.

Újra téma lett, és kijelenthetjük, hogy még évekig az is lesz a „Kutyabarát strandhelyzet„.

Örömmel jelentettük be, hogy „Kispesten is elindult az Állatvédelmi Járőrszolgálat„, illetve, hogy „Van hatásos permetszer a kullancsok ellen„, de mégsem látjuk a terjesztését…


A nyárindító Kutyabarát Piknik és Vásár

Július

Újra kellemetlen témával indult a hónap, mely a hazai bírósági gyakorlatot mutatja be: „Csak egy tökös bíró kellene – miért ússzák meg az állatkínzók?„. A nagy hőségre való tekintettel pedig „Parkoló autókat ellenőriznek az állatvédők” – tegyük hozzá eredményesen, köszönet érte.

A júliusi hírek között kiemelkedő figyelmet kapott, hogy „A kutyák az expressz vonatokra nem szállhatnak fel„, illetve, hogy „Kánikulában is dolgoznak a rendőrkutyák„.

A kutyatartók és a kutya nélkül élők legnagyobb harca a kutyakaki-kérdés. Éppen ezért indítottuk el országos kampányunkat „El kell mondanunk valamit. A Kakitündér nem létezik” címmel, reméljük, sokan látták az alábbi plakátot már!

Kultúra és művészet című rovatunkban bemutattuk „A kutyabarát Márait„, és etológia rovatunkon belül Topál József etológus számolt be arról, hogy „A kutya úgy utánozza az embert, mint egy másfél éves gyerek„.


A „Kakitündér” plakát már az egész országban ismertté vált

Augusztus

A Cryonmodels újabb megható filmet készített, amit elsőként mutattunk be, „A kutyák sorsa” címmel. „Bosco emlékének címezve” együtt emlékeztünk meg Boscoról, a kerekesszékes mopszról.

Kutyás kampányt és képfeltöltős játékot indít a Magyar Turizmus Zrt.„. 2015-ben a Kutyabarát.hu kiemelt partnere lett Magyar Turizmus Zrt., akivel 2016-ra is érdekes közös kampányokkal készülünk!

A hazai kutyabarát turizmus a közös kampánynak köszönhetően egyre népszerűbbé vált, így már „Egyre többen keresnek kutyabarát szállást„. A 2014-es Év Kutyabarát Szálloda különdíjasánál, a Hotel Granténál járt a TV2, és az is kiderült, hogy „Népszerű Esztergom a kutyások körében

Idén is meghívást kaptunk „Az ország legnagyobb Westiválja!„, az országos westie-találkozóra és a „Husse Agility Kupa Budaörs 2015-re” is.


Rúzsa Magdi menhelyi kutyákkal a Bazilikánál

Szeptember

A hónap rögtön egy nagy bejelentéssel indult: „Újra indul a verseny az Év Kutyabarát helye címért„. A pályázat kiemelt partnerei a Magyar Turizmus Zrt., a WeLoveBudapest, a Travelo.hu és a MagNet Bank voltak idén is.

Szeptember elején „Elbúcsúztattuk a nyarat” is, gyönyörű időben volt szerencsénk megtartani az idei év utolsó, nyárbúcsúztató Kutyabarát Piknik és Vásár rendezvényét.

Hallottatok már az Esélyegyenlőségi Magazinról?” – bemutattuk az egyedülálló kezdeményezést, ahogy arról is nagy lelkesedéssel számoltunk be, hogy debütált „Az első hazai állatbarát bevásárlóközpont„, az ALLEE Bevásárlóközpont, aki az indulás óta a Kutyabarát.hu kiemelt partnere is.

Az egyik legnagyobb segítség kutyásoknak is elérhetővé vált, ugyanis szeptembertől már elérhető „Mobilapplikáción a kutyaelsősegély„.

Meghívást kaptunk a „II. Tacskó Találkozóra” és a „11. Cane corso találkozóra” is, ahol – a fajta szerelmeseiként – gyönyörű kutyákkal találkozhattunk.


A szavazás elindult!

Október

Hatalmas sikerrel zárult az „Utazz kutyával” kampány„. A kampányhoz kötődő játék díjátadója az Állatok Világnapján volt, megtiszteltetés volt a zsűriben is részt vennünk.

Díjat nyert a leghíresebb magyar kutya„. Magyar siker külföldön: A Pejó Róbert rendezte Mancs című magyar családi filmnek ítélték oda a chemnitzi „Kölyökfesztivál” Európai Gyermekfilm-díját. Magyar kezdeményezésre elindult a „Gazdisrandi – az új társkereső” is.

Ösztönkép” címmel kiállítás nyílt Kiss Csanád fotográfus képeiből a 2014-es Év Kutyabarát Éttermében, a Mazel Tovban, a „A kiállítás megnyitóján” is jártunk.

Októberben elérkezett, amire sokan vártak már, megtudhattuk kik „A legjobb kutyabarát helyek 2015-ben„. A MagNet Bank székházában megtartott „Az Év Kutyabarát Helye 2015 díjátadóján” telt ház volt, idén a vártnál is nagyobb sikerrel zárult az Év Kutyabarát Helye pályázat.


„Mindenki nyert, aki indult: Barátságot, tiszteletet, megbecsülést.”  – Fotó: Vizslafotózás

November

Mi a teendő, ha beköszönt a tél? „Sanyi és Dagi már készül a télre„. Bártfalvi Sanyi, a Mary Popkids frontembere és Dagi kutya (aki egyébként az Év Kutyabarát Helye kampányfilmjének főhőse) válogattak kutyaruhákat, amit az M2 PetőfiTV rögzített is.

Kevés a vakvezető kutya Magyarországon„. Interjút adott Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Iskola vezetője, aki az Év Kutyabarát Embere 2015 pályázaton a MagNet Bank különdíját kapta.

Szomorúan írtunk arról, hogy „Meghalt Magyarország egyik leghíresebb kutyája„, de arról is, hogy „A terroristák megölték Dieselt, a párizsi rendőrkutyát„. Szintén szomorú helyzetről számoltunk be, hogy „Autóst büntettek a kutyások Újlipótvárosban„.

Bemutattuk a „A legeredetibb banki helyszínt” a MagNet Bank felújított bankfiókja ugyanis egyben kutyabarát bankfiók és kutyabarát kávézó is – mert kehet így is!


Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Iskola vezetője, aaz Év Kutyabarát Embere 2015 pályázat a MagNet Bank különdíjasa

December

Az év utolsó hónapjában természetesen már szinte minden a karácsonyról és a szilveszterről szól, de mindenképpen említésre méltó, hogy először járt nálunk a csodálatos kutyadoki, „Cesar Millan

Az „Év Kutyabarát Munkahelyét, az Insomnia Reklámügynökséget” is bemutattuk és szavazatok leadására buzdítottuk olvasóinkat, hogy Gergő kijuthasson a „Fjällräven Polar expedícióra” és „Fanni” is minél több szavazatot kaphasson.

Időközben „Megérkezett az orosz rendőrkutya Párizsba„, és volt olyan kutya, aki „Tíz kilométert gyalogolt a szerelmes tacskó választottjáért„, de olyan ember is, aki „Kutyájával kérte meg barátnője kezét

Felrobbantotta az internetet, hogy „Így segít a kávézó tulajdonos a kóbor kutyákon„, de a hazai médiában is sokakhoz eljutott az üzenet a salgótarjáni tűzoltóságtól: „Kellemes ünnepeket kíván Brúnó százados, a négylábú tűzoltó„.

Egy jó hír a végére: „Januártól szigorodnak az állattartási szabályok„, amely talán segíti a felelős kutyatartás társadalmi felzárkóztatását is.


Brúnó, a salgótarjáni majdnem tűzoltó százados kutya

Szeretnénk megköszönni minden barátunknak, partnerünknek a közös munkát, együttműködést, és köszönjük minden kutyabarátnak, aki támogatott minket, figyelemmel kísért az évben minket. Jövőre, holnaptól ugyanilyen elszántsággal és hittel hirdetjük: „Együtt mindenhová!”

Boldog Új Évet Kívánunk!

Kutyabarát.hu csapata

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...