Saját KB bal
Saját KB jobb

Jack London és kutyahősei

Irodalmi rovatunkban Jack Londont (eredeti neve: John Griffith Chaney) (1876-1916) amerikai írót mutatjuk be, akinek kedvenc szereplői, főhősei a különleges képességgel rendelkező kutyák voltak (Buck, Michael, Jeromos stb.).

Viszonylag fiatalon, 1903-ban írta „A vadon szava” című regényét,  melyben egy nehéz életű kutya élettörténetén át vonultatja fel a társadalom sokféle figuráját. A történet a XIX. századi aranyláz idejében játszódik, amikor hatalmas  kereslete volt az erős szánhúzó kutyáknak. A regény főhőse: Buck, egy nagytermetű, vastag bundájú gyönyörű kutya, aki gazdája nagy birtokán csodás életet él, de elrabolják, és eladják az aranyásóknak. Buck a kegyetlen körülmények hatására átalakul, és a végül a vadon szabad, félelmetes királyává válik. A könyv világsiker lett, melyet meg is filmesítettek.

A „Fehér Agyar” (White Fang) című művét 1906-ban írta, és ebben a könyvében is az állat és ember együtt létezését, viselkedését, az emberi kegyetlenséget boncolgatja az író.


Jack London: A fehér agyar – könyvborító

„A beszélő kutya” és az „Az éneklő kutya” című regényeit 1917-ben írta Jack London. „A beszélő kutya” cselekménye a Salamon-szigeteken játszódik, és Jeromosról, a skót terrierről szól. „Az éneklő kutya” (eredeti címe: Michael, Brother of Jerry) című regénye Jeromos testvérének, Michael-nek (a könyv magyar fordításában Mihálynak) a történetét írja le, akit magához vett egy szeretetre méltó, sör- és kutyabolond hajópincér. Új gazdája a kutyát trükkökre tanítja, megtanítja ötig számolni és „énekelni”, mindennek köszönhetően sok kalandba keverednek.


Jack London: A vadon szava – könyvborító

Jack London kutyahőseit sokszor imádott német juhászkutyájáról (Michael) mintázta, akit rajongásig szeretett. Jack London véleménye szerint a kutyákat nem kell idomítani, csak „fel kell ébreszteni az ösztöneiket”, és akkor vannak olyan okosak, mint az emberek.

Jack London regényeiben valójában az emberi természetet állítja pellengérre, hiszen a kutyaszereplők természetét és sorsát az emberi gonoszság és szeretet, a kapzsiság és az odaadás alakítja. Azt mondhatjuk, hogy Jack London a kutyák természetének jó ismerője volt, ez kitűnt egyik híres mondásából is: „A kutya nemesebbé teszi a nemest és aljasabbá az aljast.”


Jack London 9 évesen Rollo nevű kutyájával

 

Sziládi-Kovács Hajni

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: huszadikszazad.hu, pagesix.com, wikipedia
 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...