Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyás szobrok Budapesten

Ha nyitott szemmel sétálunk Budapesten, több kerületben is kutyákat ábrázoló szobrokra bukkanhatunk. Nézzünk ezek közül néhányat!

A „Figyelő kutya szobra” a VII. kerületben, az Izabella utcánál (Izabella u. 5. számnál) lévő kis téren található. A kb. 110 cm nagyságú bronzszobor egy fülét hegyező dán dogot ábrázol. Eredetileg 1938-ban a Pasaréti út és Hűvösvölgyi út sarkán, a János kórháznál állt a szobor, 1952-ben áthelyezték a VII. kerületbe. Maugsch Gyula (1882-1946) szobrász munkája, ő készítette egyébként az állatkert főbejáratánál lévő szobordíszítményeket is. A modell dr. Némethy Károly (1862-1941) jogász, közigazgatási politikus Fool nevű kutyája volt.

Az egyik ismertebb kutyát ábrázoló szobor, az Istók János (1873-1972) szobrász által készített Fekvő kutya kőszobra a Városligetben (Vidámparkban) található.

Az I. kerületben, a Táncsics Mihály utca 1. számnál, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kiállítóterménél található a Zászlótartó kutya kőszobra. Az eredeti kőelem az Országház déli tornyából származik. Készítője ismeretlen.

A „Csirkefogó-szobor” (alternatív cím: Kiscsibész) a József körút 47. számnál, a Krúdy utca sarkánál található. 1927-ben állították fel Kiss György bronzszobrát, melyen egy kakast ellopó fiút próbál megállítani a ruháját megragadó kutya.

A „Kislány kutyával” (A két pajtás) bronz kútszobor a Margitszigeten található. Gosztonyi Aliz alkotása, mely 1930-ban készült. Eredetileg az alsószigeti játszótéren állt. 1995-ben eltűnt, de a szobrásznő családjának tulajdonában lévő gipszminta alapján a Budapest Galéria újraöntötte, és 2011-ben a pólópálya déli részén helyezték el.

A közel múltban több kutyás szobor is készült Budapest belvárosi részein: 

2005-ben a Kossuth téri metrómegállóban felavatták Oláh Mátyás László Teiresziász-szobrát. A művészt a buszokról, villamosokról jól ismert piktogram ihlette meg Teiresziász (vak jós a görög mitológiában) és kutyája ábrázolásakor. A szobor sajnos amiatt vált ismertebbé, mert a bronzból készült „fehér botot” többször is ellopták a kamerák és biztonsági őrök jelenléte ellenére.

A turisták egyik közkedvelt szobra a „Kutyás lány”, melyet a Vígadó térnél 2007-ben állítottak fel. A készítője: Raffay Dávid

2014-ben pedig a Falk Miksa utca Szent István körút sarkán állítottak fel kutyás szobrot, melyen Columbo (Peter Falk) látható basset houndjával, készítője: Fekete Géza.

És ne felejtsük ki a felsorolásból a hűségéről elhíresült Beni kutya szobrát sem a XVI. kerületben. Beniről sokat hallhattunk a médiából, aki csodálatra méltó módon közel 10 évig nem mozdult a Jókai lakótelep környékéről, még azt követően sem, hogy szeretett gazdája elhunyt, és az örökösök elüldözték. Benit a kerület lakói jól ismerték, többen is megpróbálták befogadni, de Beni mindig visszaszökött abba az utcába, ahol a gazdáját utoljára látta. Beni halálát követően Kiss Edit óvodapedagógus kezdeményezte a szobor felállítását, amit R. Törley Mária szobrászművész készített el. A szobor átadásáról mi is beszámoltunk.


Beni kutya szobráról készült fotót készítette Móricz István. A képen Kiss Edit, óvodapedagógus


Sziládi-Kovács Hajni

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Fotók forrása: szoborlap.hu, kozterkep.hu,
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...