Saját KB bal
Saját KB jobb

Mondj Igent a kutyás esküvőkre!

A felelős kutyatartás egyre inkább kezdi Magyarországon is megvetni lábát, egyre többen ismerik fel, hogy a kutya családtag, a közös élet része, így egyértelmű, hogy amikor egy párnak eljön az egyik legszebb napja, kedvencüknek is helye van benne. 

Akik már átélték ezt a napot bizton állítják, hogy egy ilyen különleges esküvő megvalósítása egyrészt a megfelelő helyszínen múlik, ahol igazán kivételes vendégnek érezheti magát mindenki, beleértve az ifjú párt is kedvencükkel kiegészülve. Valamint egy olyan fotóson, aki megörökíti ezt, örök emléket szolgáltatva az eseménynek. 

Az igényekről, tapasztalatokról Sziládi-Kovács Tibor, a kutyabarat.hu alapítója beszél, akinek nagy álma volt egy olyan közösség létrehozása, akik hozzá hasonlóan a kutyát igazi társnak tekintik, és ahova csak lehet, viszik magukkal, legyen az utazás, étterem, kulturális kikapcsolódás. A közösségi portál 3 éve  nyújt nagy segítséget a tájékozódásban a Gazdiknak, akik nem szívesen kelnek útnak kedvencük nélkül!

Mert a kutya családtag… – tartja a Vizslafotózás, melynek alapító fotósát Göblyös Pétert kérdezzük arról, miért szerencsés, ha egy kutyás esküvőn állatbolond a fotós. Hiszen, ha valakik, akkor ők ketten Andreaával, aki a munkában is partnere, sok mindent megélt igazi kutyabarátok. Péter két vizsla gazdája, igen tapasztalt állattartóként fotózott már végig több kutyás esküvőt. Ha éppen nem a násznépet örökíti meg, akkor rosszcsont, kevésbé rosszcsont, de általában mindig eleven kutyákat fotóz, így megtanulta motiválni őket. És a jó hír, hogy állítja, minden kutyáról lehet jó képeket készíteni! 

A kutyabarat.hu oldalon egyre bővül a kutyákat szívesen fogadó vendéglátóhelyek, szállások száma. Van olyan közülük, ahol akár egy 100 fős esküvőt is meg lehet rendezni? 

Sziládi-Kovács Tibor: Bizony így van, a kutyabarat.hu oldalon egyre bővül a kutyákat szívesen fogadó vendéglátóhelyek, szállások száma. Több közülük teljes mértékben megfelel akár egy nagyobb, 100 főt is meghaladó esküvő megtartására. A kutyabarát szállodák felkészülve várják kutyás vendégeiket, azokban pedig, ahol esküvőket is tartanak külön figyelmet szentelnek a násznépre és az őket kísérő kutyákra is.

A kitüntetett figyelem a szálloda részéről egy ilyen fontos esemény kapcsán elengedhetetlen, azonban a lagzira kutyákat magukkal hozó gazdiknak is nagyobb felelőssége van, nagyobb odafigyelést igényel kutyájuk. Fontos, hogy a Kutyabarát Szállodai Etikettet minden kutyával érkező vendég maradéktalanul betartsa, ezen kívül pedig a házassági ceremóián feltétlenül tartsa maga mellett kutyáját (pórázon), ha a kutya nyugtalan, akkor menjen el vele sétálni. Azzal is jó, ha tisztában vagyunk, hogy több kutya egy – főleg zárt – helyen nem biztos, hogy a megszokott módon viselkedik. Ügyeljünk arra is, hogy kutyánk jól viselkedjen: ne engedjük felugrálni másokra, ne hagyjuk, hogy másoktól ételt kunyizzon és figyeljük, hogy az asztalról is emeljen el egy-két finom falatot.

Hogyan kell máshogy készülni egy olyan esküvőre, ahol a kedvenc is jelen van? Biztosan lesz olyan vendég aki nem szereti a kutyákat, és olyanok is akik nagyon féltik a legszebb ruhájukat. 

Göblyös Péter: A sikeres fotózás, és végeredmény szempontjából fontos, hogy ismerjük kutyánk határait, és valamennyire – ahogy pl. tánctudásunkat is felkészítjük az esküvőre – kedvencünket is szoktassuk hozzá azokhoz az élményekhez, amelyek esetlegesen újak lehetnek neki majd. Biztosan könnyebb egy olyan szocializált ebbel aki például munkába is elkíséri a gazdit, és a tömeg mindennapos számára. A felugrálós kutya természetesen már nehezebb eset, hiszen egy esküvőn mindenki még jobban félti a gyönyörű ruháját. A kutyabarát helyszín arra is ideális természetesen, hogy kedvencünk megpihenjen ha belefáradna a vendéglátásba.

Sziládi-Kovács Tibor: A “nagy nap”, a lakodalom az ifjú párról szól, ne adjunk esélyt se arra, hogy bármi elronthassa azt. Abban biztos vagyok, hogy a kutya jelenléte egy lagzin feldobhatja az esemény hangulatát, négylábú társaink mérhetetlen boldogságot sugároznak, azonban elég egy rossz mozdulat és borul a salátás tál. Egy kis csintalanság persze belefér, de azt hagyjuk a lagzi utánra. Egy kis odafigyeléssel mindenki jól érezheti magát. És ahogy szlogenünk is mondja: Együtt mindenhová!

Ha egy kutyus részt vesz a Gazdik esküvőjén mindenképpen szerepelnie kell a fotókon is, amelyeken mindig a legszebb beállításban láthatjuk az ifjú párt, és a legjobb profilból természetesen. Hogyan lehet kivitelezni azt, hogy kedvencünk is “idomuljon” ezekhez a képekhez?

Göblyös Péter: Mi egyébként is kivétel nélkül mindig tapasztalt asszisztenssel megyünk esküvőre, mely kutyás szempontból még ideálisabb, hiszen le tudjuk jobban kötni a kutyát, amíg esetleg nem kell szerepelnie. Nem azt akarjuk, hogy mindenhol, mindenképpen jelen legyen, hanem, hogy részese lehessen e fontos eseménynek. Arra törekszünk, és abban tudunk tanácsot adni a tapasztalatunkkal, hogy milyen helyzetek, fotós helyszínek lesznek megfelelőek a kutyának. Mindenképpen javasoljuk, hogy már a jegyes fotózás is kutyával történjen, és akár a kutyás műtermünkben is találkozhatunk előtte, hogy a kutya hozzászokjon ehhez a „szerephez” is. 

Mindketten házas emberek vagytok, a Ti kutyáitok részt vettek az esküvőiteken?

Sziládi-Kovács Tibor: Akkor még nem volt közös kutyánk, sajnos… Pedig biztos, hogy ő hozta volna a gyűrűket! 🙂 

Göblyös Péter: Sajnos akkoriban nem voltak még ennyire rugalmas, vendéglátásra alkalmas helyek, és konzervatívabb keretek között tartottak meg egy esküvőt. Az újraházasodást azt hiszem semelyikünk nem tervezi, de ha tehetnénk természetesen kutyáink is részesei lennének a nagy napnak. Biztosan több energiát igényel a szervezés, de mivel a kutyáink családtagok így nem lenne kérdés a jelenlétük. 


Két ember szeretetteljes, komoly döntése előz meg egy esküvőt. Az örök hűségük megpecsételése ez a nap, az Ő egyik legszebb napjuk. A leghűségesebb társuknak igenis helye van az esküvőn, hisz ahol a kutya családtag, ott elképzelhetetlen, hogy ne dugja ki pisze orrát az ünnepi díszbe öltöztetett asztal alól egy finom falat sültre várva.  

Ma, amikor minden arról szól, hogyan valósítsuk meg álmainkat, miként használjuk ki a lehetőségeket, ne féljünk kihasználni az alkalmat arra, hogy együtt legyünk kedvencünkkel, fontos, hogy ismerjük a kutyánk határait, és fontos, hogy elkerülve minden feszültséget szülő helyzetet, olyan helyet és fotóst válasszunk magunknak akik segítségünkre lehetnek minden helyzetben, és nem utolsó sorban értenek az állatok nyelvén.


 

További képeket itt nézegethet: www.vizslafotozas.hu/kutyas-eskuvo/

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...