Saját KB bal
Saját KB jobb

Januártól szigorodnak az állattartási szabályok

Tilos lesz tartósan kutyát láncon tartani. Czerny Róbert, állatvédelmi szakjogász az M1 Ma Este című műsorában beszél a 2016. január 1-től életbe lépő törvénymódosításról, jogszabályi változásokról.

Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász az M1 ma este című műsorában hangsúlyozta, ha egy állat a petárdáktól megijedve elszalad, a gazdák nem háríthatják másra a felelősséget. Kormányrendelet írja elő, hogy az ilyen helyzeteket az állattartónak meg kell előznie, meg kell akadályoznia a szökést. Például be kell zárni az állatokat vagy –amint azt állatorvos is javasolja – enyhe nyugtatókat lehet adni az ebeknek. Legvégső esetben azonban a többség sajnos a láncot veszi elő – tette hozzá.

Az a gazda azonban, aki így dönt, vagyis nem engedi el az ebét a láncról, 150 ezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat. Az pedig, aki nem előzi meg a kutyája szökését 90-100 ezer forintos kiadással kalkulálhat. A jogász emlékeztetett rá, hogy a kormányrendeletbe 2012 nyarán került be, hogy 2016. január 1-jétől nem lehet láncon tartani a kutyákat, vagyis volt két és fél év felkészülési idő, és az állatvédők is folyamatosan szajkózták, hogy jön a változás. Mégis kevesen tudnak róla, amiben a kormányzati kommunikáció hiány is szerepet játszik – tette hozzá.

Czerny Róbert szerint eközben nem csak állatvédelmi ügyről, hanem polgárjogi kérdésről is szó van. garnmadával jönnek majd a szomszédok panaszai amiatt, hogy a láncról elengedett kutyák átmásznak a kerítésen és a túloldali telken károkat okoznak. Ha pedig valaki nem szabadítja meg az ebét a kötéltől, akkor azért jelenthetik fel. Az új szabály ehhez „kiváló” jogalapot teremt – mondta. Az, aki nem előzi meg a kutyája szökését és az aki nem engedi el az ebét a láncról szintén 90-100 ezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat.


Forrás: M1 Ma Este

 

További cikkek a témában:

Januártól tilos kutyát láncon tartani

Kutyák láncon. Jövőre változhat a helyzet?

Tilos lenne láncra verni a kutyákat 2016-tól?

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...