Saját KB bal
Saját KB jobb

Díjat nyert a leghíresebb magyar kutya

A Pejó Róbert rendezte Mancs című magyar családi filmnek ítélték oda a chemnitzi „Kölyökfesztivál” Európai Gyermekfilm-díját. A díjjal a szász kulturális tárca 12 500 eurós pénzjutalma is jár. Pejó Róbert filmjét a 18 gyerekből álló zsűri kilenc különböző nemzet alkotása közül választotta ki a díjra – jelentették be a szászországi város filmfesztiváljának szervezői vasárnap.

A legjobb gyermekfilmszínésznek a zsűri a francai Félix Bossuet-t választotta a Sebastian és a tűzoltó című filmben nyújtott alakításáért, az ő jutalma egy kerékpár. A legjobb ifjúsági filmnek a Franciaország által nevezett, Cyprien Vial rendezte Young Tiger című filmet ítélte a zsűri. A további díjakat belga, szerb és német alkotások kapták.

Az elmúlt héten 46 ország 156 gyermek- és ifjúsági filmje mutatkozott be a 20. alkalommal megrendezett chemnitzis gyermekfilm mustrán, közülük 33 alkotásnak rendezték a premierjét. 14 díjat ítéltek oda 57 ezer euró összdíjazással. A januárban Magyarországon bemutatott Mancs a kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól. A film eredetileg a valódi Mancsról, a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult mentőkutyájáról szólt volna, azonban a terven még a forgatókönyvírás korai szakaszában változtattak. A filmet a valódi Mancs munkássága ihlette, de mégis egy különálló, független történetet vittek vászonra.

A filmben Mancs történetét egy kislány nézőpontjából ismerjük meg, aki esti meseként találkozik a mentőkutyával. A gyermeki nézőpontot – pontosabban a kislány által elképzelt kutya-nézőpontot – animációs jelenetekkel domborították ki – mondta korábban a rendező az MTI-nek.  Az operatőri munkáért Szatmári Péter felelt, a zene Márkos Albert alkotása. A forgatókönyvet Pejó Róbert Szy Katalinnal közösen írta.


Mancs szobra Miskolcon

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...