Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya ábrázolása Rembrandtnál és a holland aranykor festőinél

Kutya a festészetben sorozat – Bár már 2014. október 31-én megnyílt a Szépművészeti Múzeumban a „Rembrandt és a holland arany évszázad festészete” kiállítás, de csak most sikerült megnézni a közelgő, februári zárásra is tekintettel. Nem kívánok művészettörténeti elemzésekbe belemenni, és senkit sem untatnék azzal, hogy a mintegy 180 festmény miért is kihagyhatatlan, élen Rembrandt Önarcképével. Az viszont minden kutyabarátnak érdekes lehet, hogy ennyi kutya ábrázolást még nem láttam kiállításon.

A festmények tanúsága szerint a holland aranykor (nagyjából a XVII. század) közel 100 évében igen jó dolguk volt a kutyáknak: vadászatokon gazdag arisztokraták mellett pózolhattak, családtagként szerepelhettek portrékon (a gyermekek mellett, vagy épp a ház asszonya ölében,  a ház ura lábánál), vendéglőkben, akár az asztalról is ehettek, sőt még a vallási témájú képeken, templom jeleneteknél is az istentiszteleten ülnek, fekszenek a gazdáik mellett fegyelmezetten.

Rembrandt több önarcképet is készített magáról, de egyetlen olyan készült róla, amely egész alakos, és azon a kutyája is szerepel. Személyes kedvencem Rembrandt-tól a 1631 és 1633 között készült, „Önarckép keleties öltözetben, kutyával” festménye.


Rembrandt: Önarckép keleties öltözetben, kutyával

Pieter de Hooch (1629-1684) zsánerfestő, Rembrandt egyik nagy követője, szintén előszeretettel ábrázolt kutyákat szórakozó társaságok mellett vagy épp családi körben, mint például a „Holland család” vagy a „Zenélő család” festményein.


Pieter de Hooch: Zenélő család

Pieter de Hooch: Holland család

Jan Steen (1626-1679) az életképek nagy mestere, akinek a „polgári foglalkozása” mellesleg sörfőző volt, szintén gyakran szerepeltette a mulatozó emberek között a kutyákat is, például a „Parasztok egy vendéglő előtt” című, 1653-ban készült festményén két kutyus is rezignáltan szemléli a mulatozó tömeget, vagy az „Úgy énekeljünk, ahogy halljuk” (1665) képén érdeklődően szemlélődő kiskutyát.


Jan Steen: Úgy énekeljünk, ahogy halljuk

Jan Steen: Parasztok egy vendéglő előtt

Gerard Terborch (1617-1681) életképfestő a szép hölgyek ábrázolása mellett szívesen odafestette azok kedvencét is a képekre, mint például a „Hölgy a szobájában” (1660) című festményére.


Gerard Terborch: Hölgy a szobájában

Kedves Kutyabarátok! Ajánlom figyelmetekbe a kiállítás meglátogatását február 15-ig, nem csak a festményeken tobzódó kutyusok miatt….

 

Sziládi-Kovács Hajni

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...