Robert Jones képe a Pixabay -en.

Mások kutyáinak simogatása is növeli a boldogságérzetünket

Kutatások bizonyítják, hogy mindössze 5-20 percnyi interakció más emberek kutyáival elegendő lehet a stressz csökkentésére és az egészségünk fokozására. A kutyák simogatása rendkívül hasznos dolog.

Napjainkban egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy négylábú szőrös barátaink valóban gyors hangulatjavítók lehetnek számunkra.  Nancy Gee, a Virginia Commonwealth University Humán-Állat Központjának igazgatója és a pszichiátriai tanszék professzora szerint ma már biztonsággal lehet állítani, hogy az állatok előnyösen hatnak az ember mentális és fizikai egészségére. Kutatási eredményeik szerint az ember-kutya kontakt, tehát a kutyák simogatása növeli az oxitocin (más néven „szeretet hormon”) termelődését. Mindeközben pedig csökkenti a kortizol (a fő stresszhormon) termelődését.  Az egyik vizsgálatuk során kiderült, hogy azok a 8-9 éves gyerekek, akik rövid interakciókat folytattak kutyákkal hetente kétszer az iskolában, kevésbé voltak stresszesek. Javult a koncentrációs képességük, jobban és tovább fent lehetett tartani az érdeklődésüket.

Egyetemistáknál is működött

Egy másik példa egy Kanadában végzett tanulmány, melynek során egyetemistákon vizsgálták, milyen hatással van a kutyák simogatása.  A diákok már rövid kutyás interakciók után is kevésbé stresszesek voltak és kevésbé volt honvágyuk. Ezek az eredmények mind-mind azt mutatják, hogy amikor simogatjuk a kutyákat, csökken a stressz szintünk. Még akkor is, ha nem a saját kutyánkkal tesszük ezt.  Sőt, az egészben az a legjobb, hogy ez a kutyáknak is jó. Az ő oxitocin szintük is nő, amikor egy emberrel interakcióba lépnek.

A kutyák nem csodaszerek

Megan Mueller a Tufts Egyetem Cummings Állatorvosi Iskolájának adjunktusa és az ember-állat kapcsolatok pszichológiájára összpontosító kutatásokat végez.  Véleménye szerint ehhez a jótékony hatáshoz nagyban hozzájárul, hogy a kutyák az adott pillanatban élnek. Folyamatosan rácsodálkozva és bizonyos ámulattal élik át a velük történteket. Nem foglalkoznak a múlttal, sem a jövővel. Jelen vannak a pillanatban. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutyák általában véve nem csodaszerek. Ezekben a kutatásokban olyan terápiás kutyákkal történ interakciók hatását vizsgálták, akik barátságosak, nyugodtak és érzékenyek. Azoknál az embereknél érnek el hatást, akik valóban megértik őket és képesek velük kapcsolatot teremteni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forras: TheDogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...