István Kis képe a Pixabay -en.

A kutyás foglalkozások csökkentik a gyerekek stressz-szintjét

Az új tanulmány az Egyesült Királyságban élő általános iskolás gyerekek kortizolszintjét hasonlította össze, akik kutyákkal segített intervenciós foglalkozásokon vettek részt.

A kutyák által segített foglalkozások jelentősen csökkenthetik a stresszt a különleges szükségletekkel rendelkező és a nem rendelkező gyermekeknél egyaránt. Ez derül ki egy új, a nyál kortizolszintjét vizsgáló tanulmányból, amelyet Kerstin Meints (University of Lincoln, Egyesült Királyság) és munkatársai tettek közzé a PLOS ONE online folyóiratban.

A kutyák enyhítik legjobban a stresszt

A stressznek való tartós kitettség az élet során kedvezőtlen hatást gyakorolhat a gyermekek tanulására, viselkedésére, egészségére és jóllétére. A stressz enyhítésére számos megközelítést vizsgáltak az iskolákban. Köztük van a jóga, a mindfulness (tudatos jelenlét), a meditáció, a fizikai aktivitás, a tanítási stílusbeli változások és kutyákkal segített foglalkozások.

A kutatás menete

Az új tanulmányban a kutatók az Egyesült Királyság négy általános iskolájában és hét speciális nevelésű iskolájában végeztek vizsgálatokat. Az általános iskolások közül 105 nyolc-kilenc éves gyermeket választottak ki, a speciális iskolákból 44 gyermek került a felmérésbe. A gyerekeket három csoportba osztották. Kutyás csoportba, relaxációs csoportba és egy kontrollcsoportba. A kutyás csoportban a résztvevők 20 percig interakcióban voltak egy kiképzett kutyával és vezetőjével. A meditációs csoportban 20 perces relaxációs foglalkozást tartottak. A foglalkozásokra négy héten keresztül hetente kétszer került sor.

Az elemzés eredménye

A gyerekek kortizolszintjét folyamatosan mérték a foglalkozások után, majd elemezték őket. Eszerint a  kutyás foglalkozások eredményezték a legalacsonyabb kortizolszintet mind a normál, mind a speciális igényű iskolákban tanuló gyermekeknél. A kontroll- és a relaxációs csoportban a kortizolszint emelkedett a gyerekeknél a folyamat során. A kutyás csoportfoglalkozáson résztvevő gyerekeknél nem volt megfigyelhető a tanév során bekövetkező kortizolszint növekedés. Közvetlen a kutyás foglalkozások után pedig alacsonyabb volt a kortizolszintjük.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...