Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Terápiás kutyát kapott a repülőgép-hordozó legénysége

Az Egyesült Államok legnagyobb repülőgép-hordozójának legénysége egy új taggal bővült. Az újonc neve Sage, különlegessége, hogy négy lába van.

Az USS Gerald Ford névre keresztelt haditengerészeti monstrum az Egyesült Államok legnagyobb repülőgép-hordozó anyahajója. Több mint 14 évig fejlesztették, gigantikus költségvetéssel és beruházással. Az úszó monstrum 337 méter hosszú, 112 ezer tonnás, 76 méter magas és 25 fedélzete van. A teljes legénysége 4660 fő, és legalább 75 harci repülőgépet képes hordozni.

Kutya a fedélzeten

A Ford anyahajó legénysége május 2-án egy új legénységi taggal hajózott ki. Sage, a hároméves labrador retriever terápiás kutya azonban egészen más szolgálatot teljesít majd, mint kétlábú bajtársai. Feladata az lesz, hogy segítsen a fedélzeten tartózkodó tengerészeknek megbirkózni a bevetéssel járó operatív stresszel. Sage bevetése az Expanded Operational Stress Control Canine kísérleti program része. A különleges kutya speciális kiképzésben részesült a Mutts with a Mission szervezetnél. De nemcsak Sage, hanem vezetője is intenzív, 120 órás  kiképzésen esett át, mielőtt hajóra szálltak.

Az állatok bizonyítottan oldják a stresszt

A bevetés során Sage sok időt fog tölteni a repülőgép-hordozó anyahajó tengerészeivel. Minden nap meglátogatja őket, de a tervek szerint hozzá is be lehet majd jelentkezni egy kis stresszoldásra. Rick Burgess kapitány, a Ford parancsnoka elmondta, hogy a fedélzeten lévő tengerészek már nagyon várták a kutyát. Külön köszönetet mondott a Mutts with a Missionnek is, akik felbecsülhetetlen szolgáltatást nyújtanak. A gondos kiképzésen túl arra is nagyon figyeltek, hogy Sage könnyen alkalmazkodjon a tengeri élethez. Sage személyes védőfelszerelést kapott, amely mancs-, hallás- és szemvédelmet tartalmaz, valamint egy mentőmellény.

A Navy Times beszámolója szerint a haditengerészet ki fogja értékelni a program hatékonyságát, és ha szükséges, minden repülőgép-hordozóra javasolni fogja terápiás kutya felvételét. Az értékelés során nemcsak a katonákra gyakorolt hatást fogják figyelembe venni. Azt is kiemelten figyelik, hogy a kutya hogyan tud alkalmazkodni a hajós léthez, hogyan viseli a hosszú hetekig tartó bevetéseket.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook, The dogington post

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...