Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Iewek Gnos on Unsplash

Szabadulása előtt halt meg Lolita, a fogságban élő orka

Lolita sajnos már nem érte meg, hogy nyugdíjas napjait szabadon és biztonságban töltse. Hosszú évek raboskodása után fogságban halt meg a világ legmagányosabb orkája.

Lolita elhalálozásának híre letaglózta az állatvédőket és az állatbarátokat világszerte. Az orka, aki egykor a Miami Seaquarium főattrakciója volt, pénteken hunyt el vesebetegség következtében. Állatvédelmi aktivisták már egy ideje dolgoztak azon, hogy egy biztonságos menedékhelyre vigyék az akváriumból.

Sajnos Lolita már nem érte meg a szabadságot. Neve gyakran felmerült az olyan témájú vitákban, amelyek az óceáni emlősök fogva tartásának etikájáról szóltak. Lolita, akinek indián neve Toki (sokan így ismerik), nem csupán egy fogvatartott tengeri emlős volt. A tengeri emlősök fogva tartása elleni küzdelem szimbóluma volt. Lolitát négy éves korában fogták be az óceánból, azóta pedig szinte folyamatosan a reflektorfényben élte életét, mégis magányosan, fajtársaitól elszakítva.

Hosszú kampány az elengedésért

Állatvédők régóta kampányoltak a kiszabadítása mellett. Úgy vélték, hogy a viszonylag kicsi tartályban való bezártság megfosztotta őt attól a szabadságtól, amire szüksége lett volna. A Friends of Toki nevű nonprofit szervezet fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy megkönnyítse az áthelyezését egy tengeri ketrecbe, ahol megtapasztalhatta volna természetes élőhelyének hasonmását. Sajnos, Lolitát nem sikerült kiszabadítani. Annak ellenére, hogy megpróbálták javítani az életkörülményeit és jobb orvosi ellátást biztosítottak neki a korábbinál, egészségügyi komplikációk következtében halt meg. Halálának híre nemcsak szomorúságot keltett, hanem újra fellobbantotta a vitát az ilyen intelligens és szociális lények fogva tartásának erkölcsiségéről.

A fogság morális vitája

A Friends of Toki és a Miami Seaquarium közötti partnerség, amelyet a filantróp Jim Irsay támogatott, arra törekedett, hogy Lolita számára lehetőséget teremtsen egy jobb életre. A szabadulási terv végrehajtása azonban nem volt egyszerű. Bizonyos szövetségi engedélyek megszerzése jelentős akadályokat gördített a projekt elé. Kérdésessé tette a helyváltoztatás megvalósíthatóságát. Mégis, ezek az erőfeszítések tanúbizonyságai voltak annak a növekvő felismerésnek, hogy az ilyen tengeri emlősök, mint Lolita, jobb életkörülményeket érdemelnek.

A fogvatartott tengeri állatok helyzete évek óta foglalkoztatja az állatvédelmi aktivisták figyelmét. Olyan szervezetek, mint a PETA, elítélték a Seaquariumot, hogy olyan kis tartályban tartotta Lolitát, ami korlátozta természetes viselkedését. Habár a régóta fogva tartott állatok újbóli szabadon engedésének megvalósíthatóságáról folytatott vita továbbra is zajlik, világos, hogy Lolita története rávilágított arra, hogy a fogva tartott állatoknak jobb bánásmódra és életkörülményekre van szükségük.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...