Saját KB bal
Saját KB jobb

A gazdik nagy része mondott már le programot azért, hogy kutyájával maradhasson

A napokban publikálták az egyik legnagyobb háziállatokkal kapcsolatos felmérés eredményeit az Egyesült Államokban, melyből többek között az is kiderül, hogy a gazdik 72 százaléka mondott már le társasági programot azért, hogy otthon maradhasson kutyájával.

A Widom Health Genetics az Egyesült Államok vezető kisállat genetikai vállalata, többek között a kutyák DNS tesztjének fejlesztője és gyártója. Egy olyan felmérést végeztek a kisállattartók körében, mely átfogó és egyedüli képet ad a gazdik és kisállatok kapcsolatáról és annak fejlődéséről. Ezt a kutatást ugyanis 10 évvel ezelőtt is elkészítették, így pontosan látható, hogy milyen változáson ment keresztül a kisállattartók kapcsolata kedvenceikkel és a háziállatok helyzete a családban és a társadalomban. A felmérés több mint 13000 állattartó részvételével történt.

Egyértelműen nőtt az örökbefogadási kedv

A kutatás megállapította, hogy az örökbefogadási kedv és trend egyértelműen növekedett és a háziállatokat sokkal inkább számítanak ma családtagnak, mint tíz évvel ezelőtt.  A legfontosabb változásokat így foglalták össze a kutatók:

Növekedett az örökbefogadások száma: 2010 óta több mint 16 százalékkal növekedtek az örökbefogadási számok. A megkérdezettek 63 százaléka fogadta örökbe kutyáját, 51 százalékuk pedig macskáját.

Együtt alvás: mind a macskák, mind a kutyák beljebb kerültek a családi fészekbe. 2020-ban sokkal többen engedik kedvencüket az ágyukban aludni, mint korábban.

Mentális egészségre gyakorolt ​​hatás: A gazdik 96 százaléka szerint kedvence kedvező hatással van mentális egészségére. Többségük azokat a szabadidős tevékenységeket szeretik a legjobban, melyet kutyájukkal csinálnak.  A megkérdezettek 75 százaléka pont ezért a társaságért lett gazdi.

Első helyen a kiskedvenc:  Sokat változott a kisállatok és gazdák közötti kapcsolat erőssége.  A kutyás gazdik 72 százaléka elismerte, hogy mondott már le társasági eseményt csak azért, hogy  a kutyájával tölthesse az időt otthon. A cica tulajdonosok 32 százaléka állította ugyanezt.

Közösségi média szereplés: a gazdik fele havonta legalább egyszer posztol kedvencéről közösségi oldalain. A háziállatok 17 százalékának pedig saját profilja is van valamelyik platformon.

Családtagok: a gazdik 64 százaléka tekinti kutyáját és cicáját a család teljes értékű tagjának.

Összességében megállapíthatjuk, hogy tíz év alatt a háziállatok helyzete nem csak az Egyesült Államokban, de szinte az egész világon sokat fejlődött és mélyült. Egyre többen tekintik családtagnak kutyájukat és cicájukat, egyre többen tartják fontosnak az örökbefogadást, ezek pedig olyan pozitív változások, melyekre igazán büszkék lehetünk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: businesswire.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...