Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyömbér

Talán nem is gondoltál volna rá, de a kutyádnak is hasznos lehet.

gyömbérA gyömbér /Zingiber officinale/ régóta ismert fűszer- és gyógynövény. Gyógyászati alkalmazása a Közel-Keleten régóta ismert, de a középkorban, a bors megjelenése előtt a Kárpát-medencében is jóval elterjedtebb volt a használata, mint most. Az ízletes, kissé pikáns ízű gyömbér kiváló fűszere nem csak az édességeknek, hanem a leveseknek, mártásoknak is. Fogyasztható teaként, vagy frissen lereszelve és mézzel elkeverve ha megfázás vagy légúti megbetegedés környékez.

A gyömbérben található egyik gyógyhatású anyag a gingerol, amelynek illóolaja sajátos aromáját is köszönheti, hatásos hányinger ellen. Összehasonlítva a hányingerre javasolt készítményekkel, gingerol és sogaol tartalma miatt a gyömbér hasonlóan hatékony, mint a leggyakrabban felírt dimenhydrinát tartalmú hányinger-csillapító gyógyszerek. Bár klinikai vizsgálatokkal egyelőre csak a humán hatékonyságot bizonyították, számos tapasztalat számol be a kutyák körében is a gyömbér émelygést csökkentő hatásáról.

Ha kutyád utazási betegségben szenved, az utazás előtt fél órával adj neki gyömbért, hosszabb út esetén ismételd meg a kezelést (ld. később).

Egyéb esetekben is alkalmazható hányinger, émelygés csökkentésére, például olyan gyógyszerek szedése esetén, amelyek hányingert, hányást, émelygést okoznak. Ha ilyen gyógyszert szed a kutyád, kérd ki az állatorvos véleményét, hogy alkalmazhatsz-e mellette gyömbért a hányinger csillapítására.

A hányinger tünetei

Mivel a kutyák nem tudnak szólni nekünk, sokszor csak akkor derül ki, ha hányingerük volt, amikor már könnyítettek magukon. Az alábbi tünetek figyelmeztethetnek, hogy még akkor tudj segíteni rajta, amikor szükséges.

  • lihegés
  • nyáladzás
  • étvágytalanság
  • nem iszik vizet
  • a száj nyalogatása
  • erőteljes nyelés, mintha valami lenne a szájában, de nem tudná lenyelni
  • fura arckifejezés

A fű legelése is lehet a gyomorrontás, hányinger jele, de a kutyák számos más okból is legelhetnek. Mindenesetre, ha a fentiek mellett szinte habzsolja a fűszálakat, akkor valószínűleg a hányinger állhat a háttérben.

Ha kutyád a fenti tüneteket mutatja, de hasfala feszes, puffad, az  gyomor- és/vagy bélcsavarodás jele lehet. Ne próbálkozz otthoni megoldással, azonnal vidd állatorvoshoz!

A gyömbér alkalmazása hányinger esetén

A kutyák számára nem mérgező a gyömbér, kisebb mennyiségben nyugodtan fogyaszthatják akár napi rendszerességgel is. A probléma inkább az, hogy többnyire nem kifejezetten rajonganak a nyers gyömbér ízéért. Ha a kutyádnak nincsenek fenntartásai ezzel kapcsolatban, akkor hámozva és apróra reszelve teheted az ételére vagy elkeverheted valami finomságban.

Adagolás

gyömbérKistestű kutyáknak ¼ teáskanál, közepes testűeknek ½ teáskanál, míg nagytestűeknek ¾ – 1 tk. friss gyömbért adhatsz naponta két-három alkalommal, hogy kiküszöböld a hányingert okozó gyógyszerek mellékhatását. Ugyanígy járhatsz el gyomorrontás miatt kialakult hányinger esetén. Utazási betegségben az utazás előtt fél órával adj egy adag friss reszelt gyömbért a kutyádnak, majd szükség szerint ismételd hosszabb út során.

Szárított gyömbérport is adagolhatsz, ez esetben a friss gyömbér mennyiségek harmadával számolj. Ha gyömbértartalmú készítményt alkalmazol, kövesd a csomagoláson található útmutatót.

Mint minden új élelmiszer, a gyömbér adása előtt is kérd ki az állatorvosod véleményét. A javasoltnál kisebb adagokkal kezdj, majd fokozatosan emeld a mennyiséget, hogy kutyád hozzászokhasson az új élelmiszerhez.

Fontos! A gyömbér vérhígító hatású, ezért soha ne add olyan kutyának, aki vérhígítót szed, műtét előtt áll, alacsony a vérnyomása, a vércukorszintje vagy bármilyen gyógyszert szed, amely befolyásolja a vér minőségét. Minden esetben kérd ki az állatorvosod tanácsát, különösen, ha a kutyádnak ismert betegsége van vagy gyógyszert szed.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogsnaturallymagazine.com/how-to-give-your-dog-ginger/
Képek: pexels.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...