Saját KB bal
Saját KB jobb

A hányás és a kutyák

Miért hánynak a kutyák? Természetes jelenség vagy aggodalomra ad okot?

A kutyák hánynak. Ki gyakrabban, ki ritkábban, de aki elég időt tölt kutyák között, tudja, hogy náluk ez az élet rendje. Persze ez nem azt jelenti, hogy a hányás valami olyasmi, amit egy kézlegyintéssel elintézhetünk! Nem éppen társasági téma, de egyet, s mást most kiteregetünk a hányás témakörében.

Ahogy azt említettük, a kutyák számos okból hányhatnak, például gyomorrontás, fertőzés, autós utazás, heves játék, fertőzés, bélcsavarodás vagy túlevés miatt is. Alapvetően, ha aggódsz, hogy kedvenced hányt, keresd fel az állatorvost, hiszen súlyos, halálos betegségek tünete is lehet.

Mindent kihány majd újra megeszi

Kevesebb az ok az aggodalomra, ha a kutyádon semmilyen más tünetet nem észlelsz, teljesen jól van és mondjuk a teljes reggelijét kihányta, majd azt sebtiben vissza is eszi. Ez a nem túl guszta viselkedés a habzsoló kutyákra jellemző, akik nem rágnak elég alaposan, ezért a gyomorba szinte ugyanolyan állapotba kerül az étel, hogy te a tálkába tetted. Az emésztésnek ideális esetben azonban már a szájban, a rágással el kellene kezdődni, ezért a gyomor reklamál a hirtelen rázúduló feladat miatt, és újraindítja a folyamatot.

Ha gyakran előfordul, hogy a kutyád az étkezést követően visszahány mindent, akkor érdemes leszoktatni a habzsolásról. Ebben te is segíthetsz, ha nyugodt körülményeket biztosítasz az étkezéshez (pl. a többi kutyától távolabb eteted), vagy mondjuk habzsolást gátló tálat használsz.

Sárga hányás

Előfordul, hogy a kutyák sárgás vagy sárgászöld színű folyadékot, vagy habos folyadékot öklendeznek fel. Ez gyakran azért történik, mert a szervezetük túl sok emésztőnedvet (epe, gyomorsav) termel, ami felgyülemlik és így szabadulnak meg tőle. Előfordulhat az is, hogy a kutya heves legelésbe kezd, majd hányni kezd, és a fűszálakkal együtt szabadul meg a sárgás váladéktól. Ez a bevett szokásuk gyomorégés ellen.

A savas reflux, a gyomorégés és az ezzel járó hányás hátterében számos dolog állhat, a nem megfelelő táplálástól az ételallergián át a komolyabb gyomorproblémákig. Ezért ha gyakran előfordul, érdemes vele orvoshoz fordulni.

Akkor is irány az állatorvos, ha a sárgás hányás nagy mennyiségű, és a kutya levert, étvágytalan, lázas, liheg, a hasfala feszes. Ez bélelzáródásra utalhat, ami azonnal állatorvosi beavatkozást igényel.

Autóban hányás

Ha kedvenced rendszeresen kidobja a taccsot az autóban, akkor vagy fél az autózástól, vagy pedig utazási betegségben szenved. Az előbbi esetben szinte még el sem indul az autó, máris megvan a baj.  Vonakodhat beszállni, más jeleit is mutatja a félelemnek. Szerencsére, türelemmel és egy kutyaoktató segítségével ez könnyen kezelhető.

Az utazási betegségről korábban itt írtunk. Ilyenkor alapvetően nincs ok az aggodalomra, érdemes speciálisan utazási betegségekre való készítményt felíratni az állatorvossal, vagy természetes émelygés elleni szerekkel védekezni. Sokszor az is segít, ha lehetővé tesszük, hogy kutyánk kilásson az autóból.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dog’s Naturally Magazine.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...