Utazás kutyával az Egyesült Királyságba – a Brexit után

A Brexit, azaz az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból, számos kérdést vet fel, többek között azt is, hogyan utazhatunk a jövőben kedvencünkkel Angliába vagy Észak-Írországba?

Az Európai Unión belüli utazáshoz nem kell más, mint egy érvényes állatútlevél*. Ezzel az irattal – és a kiadáshoz szükséges feltételek betartásával – gyakorlatilag az EU bármelyik országába szabadon utaztathatók a kutyák, macskák és vadászgörények. De mire számíthatunk a Brexit után?

2020. februárjában egy úgynevezett átmeneti időszak vette kezdetét, amely ez év végéig tart. Ezen időszak alatt a kedvencek utaztatására az Európai Unióból az Egyesült Királyságba a korábban hatályos rendelkezések maradnak életben.

2020. december 31-ig az alábbi feltételekkel utazhatnak a kutyák az Egyesült Királyságba (forrás: Nébih; kivonat):

Azonosító okmány – megfelelően kitöltött kisállatútlevél: a kisállatútlevelet a szolgáltató állatorvosok állíthatják ki, valamint regisztrálják a petvetdata.hu informatikai adatbázisba.

Galandféreg-ellenes kezelés: A tervezett belépés előtt legfeljebb 120, legalább 24 órával, arra jogosult állatorvos által elvégzett, jóváhagyott féregellenes szerrel történő kezelésnek kell alávetni az állatot. A kezelés tényét a kísérő okmányban (kisállatútlevélben) kell igazolnia az állatorvosnak.

Érvényes veszettség elleni oltás: az állatnak érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie.

Egyedi azonosítás: az állatot (ISO 117784 szabványnak megfelelő) transzponderrel (mikrochip) meg kell jelölni. A transzponder behelyezését kizárólag állatorvos végezheti.

Mi lesz 2021. január 1-től?

Egyelőre ez a kérdés még nem eldöntött. Sokan tartanak attól, hogy az Egyesült Királyság távozásával a korábbi, szigorúbb szabályozás fog életbe lépni, és az eddigieken felül egyéb állatorvosi igazolásokra és karanténra is számíthatnak az Angliába készülők. A szabályozás feltételeit az dönti el, hogy az EU országai és az Egyesült Királyság között milyen megállapodás jön létre. Amennyiben az EK és az adott tagország megegyezik, úgy az EU országokra vonatkozó előírások maradnak életben (mint ahogy például Magyarország és Svájc között, amely szintén nem EU ország). Amennyiben ilyen megállapodás nem születik két ország között, akkor sajnos szigorítások várhatók.

Forrás: Nébih, gov.uk, Kép: pexels.
* A cikkben foglalt információk tájékoztató jellegűek, és változhatnak. Az egyes EU tagországokba való utazás feltételei különbözhetnek egymástól. Kiutazás előtt tájékozódj az aktuálisan érvényben lévő előírásokról. Pontos információkért érdeklődj az illetékes hatóságoknál és az állatorvosnál.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...