Saját KB bal
Saját KB jobb

3 alapvető vezényszó túrázáshoz

A kutyás túrázás az egyik legjobb kapcsolatépítő és kötődést erősítő program – legalábbis szerintem, és sokak szerint, akik együtt járják az erdőket, másszák a hegyeket és alszanak a sátorban vagy a turistaszálláson egy hálózsákban a kutyájukkal. A saját és kutyád biztonsága, a többi kiránduló és a természet megóvása érdekében azonban fontos, hogy mielőtt nekivágtok a vadonnak, a kutyád elsajátítsa (legalább) ezt a három alapvető parancsot.

„Hozzám”

Arról, hogy létezik-e tökéletesen stabil behívás – azaz rendelkeznek-e emberek azzal a varázslatos képességgel, hogy a kutyájuk mindig és minden körülmények között odamegy hozzájuk, ha hívják – megoszlanak a vélemények. Abban viszont, hogy idegesítő az erdőben azt hallgatni, hogy „Buksi, gyere! Buksiiii! BUUUUK-SIIII!!!! Hozzám, Buksi! Gyeremáride, Buksi!!!! BUKSÍÍÍÍÍÍÍÍÍ” valószínűleg mindenki egyetért. Az ideális behívás a következőképpen néz ki: „Buksi, hozzám.” és erre a kutya odamegy a gazdájához. Egyrészt tehát azért fontos a behívás, hogy ne zavarjuk mások nyugalmát. Másrészt, az erdőben más állatok is élnek, akiket nem illik kergetni, zavarni, stb. pedig az annyira izgalmas lenne… szóval mielőtt nekiindulna az eb, jó, ha vissza tudjuk hívni. A biciklisek is hálásak lesznek, ha nem kergeti meg őket a kutya, de ami nálunk a legfontosabb gyakorlati alkalmazás az a bűzös dolgokba való fetrengés megakadályozása.

„Pfuj!”

A kisebb, avarban élő erdei élőlények nyugalmának megőrzése és a bűzös dolgok felevése ellen hivatott hatásos vezényszó. Előnye, hogy távolról is hat – ellentétben a nyakörv rángatásával – tehát amint látod, hogy kedvenced rosszban sántikál, azonnal alkalmazhatod. Mire odaérnél, már úgyis rég megette amit akart. Remek mérgezés, hányás és hasmenés ellen. Tatyinál kizárólag akkor működik, ha határozottan és a felnyalni készült dolog elleni mérhetetlen undorral mondom, de akkor aztán nagyon!

„Marad”

Nem kell helybenmaradási rekordot dönteni, de mondjuk jó, ha fél-egy percre ott tudod tartani a kutyád magad mellett, póráz nélkül is. A kétbetűs kitérőknél például felbecsülhetetlen. Profi szint, de igazán hasznos, ha a „marad” működik távolra is: azaz a kutyádat, mint egy „pause” gombbal, távolról meg tudod állítani és ott tartani. Ez szuper, ha a kutya mondjuk előtted megy 5-10 méterrel, de te már látod, hogy jön egy autó vagy biciklisek, és nincs időd visszahívni. Érdemes gyakorolni, mert a városi közlekedésben is használható.

Természetesen minél többet gyakoroltok és minél jobban tudod vezényszavakkal vagy kézjelekkel irányítani a kutyádat, annál felhőtlenebb és nyugodtabb lesz a közös természetjárás, de addig is, amíg nem megy magabiztosan, használj hosszú pórázt. Védett területen, nemzeti parkokban és ahol erre külön tábla figyelmeztet, mindig tartsd pórázon a kutyádat!

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Indexkép:  Johann / Pexels

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...