Saját KB bal
Saját KB jobb

Befelé tüsszentés – ijesztő tünet, érdemes tudni az okait és a teendőket

Sok gazdi halálra rémül a krákogó hangtól, amely leginkább egy dühös liba gágogására emlékeztet, és úgy tűnhet, hogy a kutya légzési problémákkal küzd, amely azonnali állatorvosi ellátást igényel. A magyar nyelvben befelé vagy visszafelé tüsszentésnek nevezik, és sokkal rosszabbul hangzik – szó szerint – mint ami valójában, bár azért előjelként komolyan kell vennünk.

Mi történik ilyenkor?

A befelé tüsszögés egyértelmű tünetetekkel jár, és viszonylag gyakori, de első alkalommal látva és hallva nagyon ijesztő lehet. Kutyánk ilyenkor nyújtogatja a nyakát, krákog és horkantó hangokat ad ki. Gyakran elfordítva könyöküket kifordul, szemei tágra nyitva, és mellkasát is kidülleszti, ahogy igyekszik minél több levegőt juttatni tüdejébe.

Ennek az az oka, hogy a légcső beszűkül, így kutyánk nehézségekbe ütközhet a levegővétel terén. A befelé tüsszentés során valami irritálja a torkot és a lágy nyálkahártyát. Az irritáció okai sokfélék lehetnek és általában nem adnak okot aggodalomra. Úgy hangzik, hogy kutyánk fullad, köhög vagy asztmás rohama van, de a jelenet valószínűleg néhány perc alatt véget ér, anélkül, hogy kárt okozna kedvencünknek.

Lehetséges okai sokfélék lehetnek, az ártalmatlanoktól a komolyabbakig

  • Kutyánk túlságosan izgatott
  • Túl gyorsan eszik vagy iszik
  • Pollen, por vagy allergén anyagok a levegőben
  • Parfüm
  • Orrdugulás, orrgyulladás
  • Házkörüli kemikáliák, tisztítószerek
  • Vírusok, atkák
  • Túl szűk nyakörv vagy pórázon húzás
  • Idegen test a torokban

Mit tehetünk?

A befelé tüsszögés általában csak néhány másodpercig tart és magától megszűnik. Érdemes azonban figyelni az irritáció okait, és ha azonosítjuk, a jövőben kerüljük el. Ha kedvencünk nagyon húz a pórázon, keressünk fel egy viselkedési szakértőt. Az antihisztaminok hatásosak lehetnek az allergének által okozott befelé tüsszentés visszaszorításában. Ha gyakran fordul elő, mindenképp beszéljünk állatorvosunkkal, hátha komolyabb allergia vagy vírusfertőzés áll a háttérben. További tanácsokat adhat arra vonatkozóan, hogy miként lehet elkerülni a potenciális irritáló hatásokat.

Hogy segíthetünk?

– Megpróbálkozhatunk kutyánk torkának masszírozásával, hogy gyorsabban átsegítsük a kellemetlenségen, és enyhítsük a görcsöt

– Bár ellentmondásosan hangzik, mégis működik: egy gyors pillanatra betakarhatjuk kutyánk orrlyukait, ami nyelésre készteti, így lehet, hogy kitisztítja az irritációt a torkából

– Ritka esetben, ha a krákogás nem múlik, lenyomhatjuk kutyánk nyelvét, hogy nagyobbra tudja nyitni a száját és így több levegő tud bejutni a tüdejébe a szájon és az orrlyukakon keresztül.

Mely fajták hajlamosabbak a befelé tüsszögésre?

A lapos arcberendezésű fajták és általában a rövidszőrű kutyák gyakrabban szenvednek a befelé tüsszentéstől. A fajták, mint a shih tzu, a boxer, és a mopsz hosszabb lágy nyálkahártyával rendelkeznek, amelyek könnyebben irritálódnak. A kistestű kutyák is hajlamosabbak erre. Valamint a szűkebb torkú fajták, mint a beagle vagy a yorkshire terrier is inkább veszélyeztetettek.

Még több furcsa betegség, amit érdemes ismerni:

A swimmer puppy szindróma súlyos, de gyógyítható állapot

Mit kell tudnod a Cushing-szindrómáról

Vestibuláris szindróma – ijesztő betegség, amit alig ismerünk

Az állva evő kutyák és a betegség, ami a háttérben áll

Ijesztő, de nem súlyos betegség kutyáinknál: a narkolepszia

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...