Saját KB bal
Saját KB jobb

Befelé tüsszentés – ijesztő kutyás látvány, érdemes tudni az okait és a teendőket

Sok gazdi halálra rémül a krákogó hangtól, amely leginkább egy dühös liba gágogására emlékeztet, és úgy tűnhet, hogy a kutya légzési problémákkal küzd, amely azonnali állatorvosi ellátást igényel. A magyar nyelvben befelé vagy visszafelé tüsszentésnek nevezik, és sokkal rosszabbul hangzik – szó szerint – mint ami valójában, bár előjelként komolyan kell vennünk.

 

Mi történik ilyenkor?

A befelé tüsszögés egyértelmű tünetetekkel jár, és viszonylag gyakori, de elsőre látva és hallva nagyon ijesztő lehet, főleg, ha elsőre tapasztalva sem nézünk utána, mit láttunk és mi az oka. Kutyánk ilyenkor nyújtogatja a nyakát, krákog, és horkantó hangokat ad ki. Gyakran elfordítva könyöküket kifordul, szemei tágra nyitva, és mellkasát is kidülleszti, ahogy igyekszik minél több levegőt juttatni tüdejébe. 

Ennek az az oka, hogy a légcső beszűkül, így kutyánk nehézségekbe ütközhet a levegővétel terén. A befelé tüsszentés során valami irritálja a torkot és a lágy nyálkahártyát. Az irritáció okai sokfélék lehetnek és általában nem adnak okot aggodalomra. Úgy hangzik, hogy kutyánk fullad, köhög vagy asztmás rohama van, de a jelenet valószínűleg néhány perc alatt véget ér, anélkül, hogy kárt okozna kedvencünknek.

Lehetséges okai sokfélék lehetnek, az ártalmatlanoktól a komolyabbakig

  • Kutyánk túlságosan izgatott
  • Túl gyorsan eszik vagy iszik
  • Pollen, por vagy allergén anyagok a levegőben
  • Parfüm
  • Orrdugulás, orrgyulladás
  • Házkörüli kemikáliák, tisztítószerek
  • Vírusok, atkák
  • Túl szűk nyakörv vagy pórázon húzás
  • Idegen test a torokban

 

Mit tehetünk?

A befelé tüsszögés általában csak néhány másodpercig tart és magától megszűnik. Érdemes azonban figyelni az irritáció okait, és ha azonosítjuk, a jövőben kerüljük el. Ha kedvencünk nagyon húz a pórázon, keressünk fel egy viselkedési szakértőt. Az antihisztaminok hatásosak lehetnek az allergének által okozott befelé tüsszentés visszaszorításában. Ha gyakran fordul elő, mindenképp beszéljünk állatorvosunkkal, hátha komolyabb allergia vagy vírusfertőzés áll a háttérben. További tanácsokat adhat arra vonatkozóan, hogy miként lehet elkerülni a potenciális irritáló hatásokat.

Hogy segíthetünk?

– Megpróbálkozhatunk kutyánk torkának masszírozásával, hogy gyorsabban átsegítsük a kellemetlenségen, és enyhítsük a görcsöt

– Bár ellentmondásosan hangzik, mégis működik: egy gyors pillanatra betakarhatjuk kutyánk orrlyukait, ami nyelésre készteti, így lehet, hogy kitisztítja az irritációt a torkából

– Ritka esetben, ha a krákogás nem múlik, lenyomhatjuk kutyánk nyelvét, hogy nagyobbra tudja nyitni a száját és így több levegő tud bejutni a tüdejébe a szájon és az orrlyukakon keresztül.

Mely fajták hajlamosabbak a befelé tüsszögésre?

A lapos arcberendezésű fajták és általában a rövidszőrű kutyák gyakrabban szenvednek a befelé tüsszentéstől. A fajták, mint a shih tzu, a boxer, és a mopsz hosszabb lágy nyálkahártyával rendelkeznek, amelyek könnyebben irritálódnak. A kistestű kutyák is hajlamosabbak erre. Valamint a szűkebb torkú fajták, mint a beagle vagy a yorkshire terrier is inkább veszélyezetetettek.

 

Még több furcsa betegség, amit érdemes ismerni:

A swimmer puppy szindróma súlyos, de gyógyítható állapot

Mit kell tudnod a Cushing-szindrómáról

Vestibuláris szindróma – ijesztő betegség, amit alig ismerünk

Az állva evő kutyák és a betegség, ami a háttérben áll

Ijesztő, de nem súlyos betegség kutyáinknál: a narkolepszia

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...