Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért eszik a kutyám földet?

A kutyák sok olyan dolgot megesznek, amire mi, emberek nem tekintünk táplálékként. A fű legelgetése vagy a virágok földjének eszegetése akár aggodalommal is eltölthet minket. Nem kell azonnal megijedni, mert mindkét jelenség hátterében számos ok áll, amelyek közül néhány teljesen rendben van. Azonban fontos, hogy figyeljünk a kutya viselkedésére, és ismerjük a hátterét, hogy értelmezni tudjuk, és megértsük, ha esetleg bajt jelez. Korábbi cikkünkben bővebben írtunk a fűevésről: Miért esznek a kutyák füvet? Most lássuk, miért ehetnek a kutyák földet?

A számos ok közül az első egy viselkedésbeli jelenség. Elsősorban kölyökkutyákra jellemző, hogy mindent a szájukba vesznek. A kölyökkutyák igyekeznek felfedezni a környezetüket, ami magában foglalja azt is, hogy olyan dolgokat is a szájukba vesznek, amelyeket nem kellene.

Egészségügyi háttér

Ugyanakkor, az is okozhatja, hogy a kutyánk földet eszik, hogy valamilyen emésztési problémával vagy tápanyaghiánnyal küzd. Gyakori ok a vérszegénység, amely vashiányt okozhat. Ha más tünet is fennáll, például fáradékonyság, kedvetlenség, érdemes elvinni a kutyát az állatorvoshoz kivizsgálásra. Ha nem a vérszegénység a probléma, akkor a kutya táplálékának jobb tápanyagtartalmúra való cseréje segíthet. Érdemes arról is megbizonyosodni, hogy kedvencünk nem alultáplált.

A földevést, a fűevéshez hasonlóan, valamilyen gyomorpanasz is okozhatja. Néhány kutya esetleg földet eszik, hogy hánytatni tudja magát. Azonban, még ha a földevés kezdetben megkönnyebbülést is hoz, hosszú távon gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat. A föld számos parazita melegágya is, elsősorban különféle férgek, például giardia is elkapható így. Viszont, fordítva, maga a féregfertőzés is okozhatja a földevést. Az előrehaladott fertőzés miatt nem szívódnak fel jól a tápanyagok, illetve a gyomor és a belek görcsölhetnek, kellemetlen érzése lehet a kutyának. Ha a kutyánk földet eszik, mindenképpen fordítsunk kellő figyelmet a féreghajtásra!

Szorongás, kényszeres viselkedés

A kíváncsiság és az egészségügyi problémák mellett a földevésnek lehet „mentális” oka is. Az úgynevezett pica egy kényszeres viselkedés. Gyakorlatilag a nem ennivaló dolgok szájbavétele és megevése. Embereknél és állatoknál is megfigyelhető, és általában szorongással, traumával, mentális feszültséggel jár együtt. Ha a kutyánk folyamatosan, kényszeresen eszik földet, egyfajta repetitív mintázattal, akkor érdemes ezzel foglalkozni. Az egészségügyi probléma kizárása után viselkedésterápiás szakember segítségével érdemes felmérni a viselkedés okát, és megfelelő terápiával orvosolni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/why-does-my-dog-eat-dirt?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C5larSPOPZg; Kép: Photo by Tatiana LM: https://www.pexels.com/photo/pembroke-welsh-corgi-photography-976924/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...