Saját KB bal
Saját KB jobb

Ijesztő, de nem súlyos betegség kutyáinknál: a narkolepszia

Az idegrendszeri probléma kutyáinkat is érinti, mégpedig nem is ritkán. Több fajtája fordulhat elő kedvenceinknél, mindegyiket érdemes nagyon jól megismerni, mert ha a betegség nem is súlyos, veszélyes helyzetekbe sodorhatja a kutyát és gazdit egyaránt.

Az alvás és ébrenlét szabályzásának zavara

Az idegrendszeri problémának két fajtája fordulhat elő kedvenceinknél: vagy egy kóros álmosság jellemző, mikor az eb állandó vágyat érez a szundikálásra, vagy az ellentettje, az ún. kataplexia: mikor – főleg izgalom hatására – egyik pillanatról a másikra kidőlnek a sorból, izmaik megbénulnak, és önkívületi állapotba kerülnek.

 

Milyen betegséggel állunk szemben?

Leggyakrabban nem mutatható ki szervi, fizikai vagy mentális háttere a betegségnek, a kutya semmilyen más abnormalitást nem mutat. Szerencsére nem halálos és nem is fájdalmas, de számtalan esetben hozhatja olyan helyzetbe a kutyát és gazdáját, ahol a hirtelen bekövetkező állapotváltozás miatt akár veszélybe is kerülhetnek. A tudatkieséses állapot pár másodperctől akár 30 percig is eltarthat, gyakran akkor fordul elő, mikor a kutya valamilyen érzelmet él át: eszik, játszik vagy izgatott valami miatt.

Legtöbbször egyszerűen összecsuklanak a kutyák, izmaik megmerevednek, szemük mozog, mintha épp alváskor a REM fázisban lennének (erről az alvási fázisról bővebben itt olvashatsz). Hangosabb zajokra vagy a szólongatásunkra magához tudjuk téríteni őket. Furcsa módon a kutya ilyenkor is tudatában van a körülötte történő eseményeknek, csak a részese nem tud lenni. Ezért, amikor magához tér, sokszor mutat zavarodott viselkedést, hiszen kicsit egy időutazáshoz hasonlítható az átélt állapot: minden más halad tovább, csak ő állt meg az időben.

 

A betegség néhány tünete

# az öntudat hirtelen elvesztése

# a végtagok, a fej és a törzs hirtelen bénulása

# hirtelen bekövetkezett, pár másodperctől 30 percig terjedő öntudatvesztés

# gyors szemmozgás, végtagrángás és nyüszítés (álmodáshoz hasonlító állapot)

# állandó álmosság, ami a rutin tevékenységekben is akadályozza

# hangos zajokkal vagy simogatással magához téríthető az állat.

 

Ezek lehetnek az okai

# örökletes lehet a labradorok, uszkárok, tacskók és a pincserek körében

# immunrendszeri probléma is állhat a háttérben

# idegrendszeri rendellenesség

# más betegségre vissza nem vezethető, ismeretlen eredetű.

 

Kell-e állatorvoshoz fordulni?

Ha a fenti tünetek közül észleljük valamelyiket, mindenképp érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy valóban ezzel a betegséggel állunk-e szemben. A diagnózishoz szükség lesz egy teljes vérképre, esetleg vizelet vizsgálatra, avassuk be orvosunkat kutyánk teljes kórtörténetébe, valamint az észlelt tüneteket is mondjuk el, még jobb, ha le is tudjuk videózni az előforduló eseteket.

 

Kezelése

Ha visszatérő helyzetekben fordul elő a narkolepszia, az állatorvos segíthet a szituációt mesterségesen előidézni és megfigyelni. Számos esetben például evés közben fordul elő a hirtelen „álomkór”, ami különösen veszélyes lehet a fulladás lehetősége miatt. Ha nem is lehet megelőzni a narkolepsziát, de az intenzitása és előfordulási gyakorisága csökkenthető, ha kiismerjük természetét. Mindenképp csökkenteni kell a fulladás vagy a sérülés lehetőségét.

 

Ezek is hasznosak lehetnek:

Miért alszanak olyan sokat a kutyáink?

George különleges betegsége: magában tesz kárt

15 intő jel, mikor érdemes meglátogatni az állatorvost

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...