Saját KB bal
Saját KB jobb

Vestibuláris szindróma – ijesztő betegség, amit alig ismerünk

Nincs ismert oka, nincsen kiváltó tényező, a betegség magától, spontán lép fel és ugyanígy gyógyulhat is meg. Az idiopatikus vestibularis szindróma egy neurológiai probléma, érdemes ismernünk, hiszen hirtelen kialakuló és ijesztőnek tűnő betegség.

Az ún. vestibularis rendszer elsősorban az egyensúlyozásért és a térbeli helyzetérzékelésért felelős szerv, amely a belső fülben található félkörös ívjáratokból (ezek az érző receptorok), a központi idegrendszerhez információt szállító idegpályákból és a központi idegrendszerben, agyban található felsőbb irányítási rendszerből (ideg magvak) áll.

Az idiopatikus vestibularis szindróma mind kutyák, mind macskák esetében gyakori, idegrendszeri tünetekkel járó probléma. Kutyák esetében általában időskorban jelentkezik, macskák esetében bármely életkorban. Az „idiopathicus” azt jelenti, hogy nincs ismert háttéroka, nincsen kiváltó tényező, a betegség magától, spontán lép fel.

A betegség fajtái

A vestibularis szindrómák egy részénél mégis áll valamilyen alapbetegség a háttérben. Ezek alapján két csoportba sorolhatjuk a betegséget: ún. perifériás vestibularis ill. centrális vestibularis szindróma.

– A perifériás vestibularis szindróma esetén a tüneteket középfül-gyulladás, orr-garatüregi szövetszaporulat (polip), pajzsmirigy alulműködés okozhatja.

Centrális vestibularis problémát központi idegrendszeri (agyi) betegségek okozhatnak (fertőző okok, daganatos elváltozások, agyvelőgyulladás, keringési problémák).

A perifériás és centrális tünetek között árnyalatnyi eltérések lehetnek. Az idiopatikus vestibularis szindróma a perifériás csoportba tartozik, a következőkben kizárólag ezt tárgyaljuk.

Az idiopatikus vestibularis szindróma leggyakoribb tünetei

A leggyakoribb tünetek a fej oldalirányú tartása, a szemgolyó különböző irányokba történő spontán mozgása (ez lehet oldalirányú, esetleg körbe-körbe irányuló mozgása), egyensúlyzavar. Ez sokszor szédüléssel, hányingerrel, következményes étvágytalansággal jár. Az egyensúlyzavar miatt az állat körív mentén haladhat, vagy akár a tengelye körül foroghat. Ha súlyos az egyensúly zavar, akkor akár járásképtelenné is válik.

Beazonosítása és a gyógyulási folyamat

A háttérok nélküli, spontán gyógyuló vestibularis szindróma esetén korrekt diagnózis felállításához a fizikális, neurológiai vizsgálat mellett különböző kiegészítő vizsgálatokra lenne szükség, mert a diagnózist csak kizárásos módszerrel tudják felállítani (vérvizsgálat, fülvizsgálat, MR vizsgálat, esetleg agy-gerincvelő folyadék vizsgálata).

A legfontosabb azonban az, hogy bármennyire is ijesztő tüneteket látunk, ha háttérok nélküli problémáról van szó, az állat tüneti kezeléssel (hányinger, étvágytalanság) legtöbbször gyógyul, azonban nagyon fontos, hogy számítsunk rá: a tünetek teljes megszűnéséhez legalább 3-4 hét szükséges. Sajnos egyes esetekben a gyógyulás után is fennmaradhat egy enyhébb fej oldalra tartás.

Ha bármilyen ezekhez hasonló tünetet észlelsz, konzultálj állatorvosoddal! Ne felejtsd el: amikor idősödő kutyád cukin forgatja a fejét, akár ez a baj is állhat a háttérben!

 

Egyéb különleges betegség kutyáink közt:

Ijesztő, de nem súlyos betegség kutyáinknál: a narkolepszia

George különleges betegsége: magában tesz kárt

A bőrbetegségben szenvedő kutya segít elfogadtatni magukat a hasonló gyerekekkel

 

 

Forrás: Klapka Állategészségügyi Központ

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...