Saját KB bal
Saját KB jobb

Treibball – Az új bogyó-őrület

A labda-fun kutyatulajdonosoknak van egy jó hírünk, itt a legújabb kutyás sport, aminek központi eleme a labdák, méghozzá óriásiak. Újoncunk elnevezése: Treibball. Talán a biliárdhoz hasonlít leginkább, bár ebben az esetben a terepasztal kicsi nagyobb, és igazi fűvel van benőve. Akik pedig bökdösik a hatalmas gumi „golyókat”, nem mások, mint olyan kutyák, akik élnek hallnak a kerek formájú, terelhető dolgokért. 

A működési elv

Természetesen alapjában véve inkább a birkás terelés, amivel asszociálhatunk, hiszen ott is a gazda és a kutya szoros együttműködése a lényeg. A kutya a juhász irányítása alatt dolgozik, annak érdekében, hogy a birkákat a megadott helyre beterelje, mégpedig minél gyorsabban. Jelen esetben valami nagyon hasonlóról van szó. Kivéve, hogy bégetés, az nincs.

Honnan való?

A Treibball egy pozitív megerősítésen alapuló kutya sport, amely Németországból indult világkörüli útjára 2003-ban. Hivatalosan 2008-ban fogadták el, mint kutyás sportot. Eredetileg olyan kutyáknak találták ki, akik nem vehettek részt élő birkákat terelő versenyeken, vagy fajtájuk miatt, vagy, mert a terelendő állattal szemben túl magas agressziót mutattak. Viszont rengeteg feles energiával rendelkeztek, ezért kreatív gazdáik nekiláttak imitálni a terelést, hogy kielégítsék kutyáik mentális és fizikális igényeit.

Ma már rengeteg szervezet létezik Európában és a tengeren túl, hivatalos versenyeket rendeznek, és egyre több Treibball tréner található világszerte, Magyarországon is.

Hogyan működik?

A sport lényege, hogy egy adott – szabályzattól függően – alapterületű pályán belül kell a kutyának a labdákat beterelni egy focikapuba a gazdája irányítása mellett.

A pálya körülbelül 15×30 méteres, a kapu pedig nagyjából 2 méteres. 8 darab, kb. 45-75 cm labdákat helyeznek el háromszög formában, mint a billiárdban. Az első sorban négy, a másodikban három, a negyedikben egy. A játék lényege, hogy mind a nyolc labdát be kell juttatni a kapuba egy megadott időn belül, ez általában 15 perc.

Akkor indul a verseny, amikor a gazda hangjelzéssel elindítja a kutyát. A kutya bármilyen módon, orrával, fejével, testével terelheti a labdát, egyetlenegy dolgot nem tehet, nem harapdálhatja a labdát, – mint ahogy a birkát sem – illetve nem kaparhatja azt. A gazda hang és kézjelzéssel irányíthatja a kutyát, neki viszont a kapuban kell állnia, nem mehet be a pályára.

Fontos szabály, hogy semmiféle fenyítést, megfélemlítést nem alkalmazhat a felvezető, és fizikailag sem érhet a kutyához. Vannak olyan szabályzatok, ahol az erős hangot és kiabálást is tiltják.

Ezek megszegése kizárást vonhat maga után. A legnagyobb kihívás ebben a sportban a megfelelő kooperáció és kommunikáció, főként, hogy a gazdinak egy adott távolságból kell mindezt véghezvinnie.

Ki lehet az ideális labdazsonglőr?

Bármilyen típusú, fajtájú kutya alkalmas a feladatra. Lehet egész törpe – ilyenkor a labdák mérete hozzájuk van igazítva -, vagy nagyobb testű. Ha szeret kergetőzni, vadászni, az is elég lehet, bár előnyös, ha konkrétan labdamániás, energikus és kitartó. Fontos megemlíteni, hogy ilyen szintű kommunikációs kihíváshoz elengedhetetlen, hogy a kutya kézben tartható legyen, tehát lényeges az előképzettség, legalább alapszinten, hiszen a játék során nagyon precízen kell a kutya pozícióját, mozgását és sebességét irányítani.

Tudtad?

A kissé furán hangzó „Treibball” elnevezés a német Treiben (mint hajtani, terelni) valamint a Ball (mint labda) szóösszetételből származik.

 

Minden, amit a kutyás sportokról tudni kell:

Állati sport rekorderek

Nagyon sok ok arra, miért űzzünk közös sportot kutyánkkal

Városi akrobaták – a parkours

Bezárt az utolsó londoni agárpálya

 

 

(kutyabarát.hu)

fotók: Csombók Edit, internet

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...