Saját KB bal
Saját KB jobb

Városi akrobaták – a parkour

Gombamód szaporodnak a kutyás sportok, és így van ez rendjén, hiszen ezek – helyesen művelve – mind az eb, mind pedig a gazdi mentális és fizikai egészségéhez nagyban hozzájárulnak. Az egyik legkevésbé ismert és legextrémebb őrület a kutyás parkour. Ráadásul minden kutya képes lehet rá, és jó hír, hogy végre a városi kutyák is helyben űzhetnek valamit – persze csak a „nem kutyások” felé maximális odafigyeléssel.

 

Mi az a parkour?

A parkour egy városi környezetben űzött extrém sport. Célja az, hogy a különböző akadályokat – lépcső, korlát, kerítés, mellvédek, stb. – a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb és/vagy leglátványosabb módon leküzdve, a futások-ugrások lendületét megőrizve jussunk el egyik pontról a másikra. 

Ez tulajdonképpen az ember esetében is az ősi vadászatot imitálja, ahol is időnként árkon-bokron keresztül kellett lépést tartani a zsákmánnyal – vagy épp elmenekülni valamiféle veszély elől. A sportágat a 2001-es Yamakasi című film tette széles körben ismertté.

Az alapítók

Bár a parkour négylábúak által űzött változata még közel sem olyan elterjedt, mint a kétlábúak féle verzió, három beavatott kutya már komoly népszerűségre tett szert az interneten terjedő videóik által. Kronológiailag az úttörő szerep a Hawaii-on élő Roxy-é, akit parkour oktató gazdija vont be élete szenvedélyébe. Utána következett az ukrán Tre T, akit szintén a sportágban járatos – karrierjét sérülés miatt félbehagyni kénytelen – tulajdonosa fedezett fel. Ő több mint 8 éve űzi a parkourt, sőt, saját oktatócsomagja is elérhető az interneten. A harmadik eb, Jumpy, már némileg külsősnek számít: ő egy hollywoodi filmekben foglalkoztatott kutyakiképző, Omar von Muller tanítványa.

Az ukrán srác állítása szerint akkor döbbent rá, hogy kutyáját így is lekötheti, amikor az hat hónapos korában egy székre, majd onnan a hűtőszekrény tetejére ugrott. Bár a mostaniak már cirkuszi nehézségű trükköknek tűnnek, valójában csak az alapokat kell megtanítani kedvencünknek, utána akár szívesen improvizálnak is.


Tre-T

Mik az alapok?

A fent említett alapok tulajdonképpen ugyanazok, mint a parkourt tanuló emberek esetében – azzal a különbséggel persze, hogy a kutyáknak meg kell érteniük a parancsokat, és követniük kell azokat. A kétlábúakhoz hasonlóan a négylábúak sem a kétméteres kerítésen nekifutásból való átlendüléssel kezdik, hanem megfelelő kondíciót kell, hogy szerezzenek, meg kell tanulniuk megfelelően a földre érkezni leugrásból, gyakorolniuk kell az egyensúlyozást – eleinte stabil, később mozgó tárgyakon -, illetve meg kell tanulniuk leküzdeni az esetleges magasságtól való félelmeiket. Ez azt jelenti, hogy minden kicsiben indul: egy-egy beton virágtartóra való fellépéssel, felmászással vagy felugrással, egy-egy szélesebb mellvéden való végigsétálással, és így tovább. Yevgeny szerint a fajta nem akadály, megfelelő gyakorlással mindenki szépen haladhat ebének oktatásával. Ő foglalkozott már pásztorkutyával, keverékekkel, dobermannal, és – meglepő módon – tacskókkal is. Természetesen a feladatok meghatározásakor néha méret szerinti kompromisszumokat kell hozni, ám fokozatos fejlesztéssel akár meglepő eredményeket is el lehet érni egy-egy kutyussal.

Egy biztos: a megfelelő tempóban és odafigyeléssel alkalmazott képzés segítségével egy jól lemozgatott, edzett és elégedett kutyát kapunk, aki árgus szemekkel lesi gazdája minden rezzenését, és biztosan nem rágja otthon a bútor sarkát – hiszen nem unatkozik. 


Magyar kutya is hódol a parkour szenvedélyének. Fotó: Karl Csaba

Eleinte a sportokkal a kutyák eredeti feladatait próbálták modern és/vagy ártalmatlan verzióban adaptálni azzal a céllal, hogy kielégítsék, hasznosítsák és fejlesszék négylábú társaink ösztöneit és ügyességét, ám a mozgás különböző válfajai – legyen szó agárversenyről, canicross-ról, az agility-ről, a frizbiről, a súlyhúzásról vagy épp a dog dancing-ről – arra is nagyszerű eszközök, hogy erősítsék a gazdi és az eb kapcsolatát, és megtanítsák őket egymásra figyelni.

 

 

Máshogy is lemozgathatjuk kedvenceinket:

Megvannak az idei agility bajnokok

Négy láb – négy kerék

Spílerek – csak erős idegzetűeknek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: TreT-Training
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...