Kutyapanzió – melyiket válasszam?

Bár egyre több lehetőségünk adódik a kutyás nyaralásra, van olyan, hogy nem tudjuk magunkkal vinni kedvencünket. Ilyenkor a kutyaszitter vagy a kutyapanzió lehet a jó megoldás. De hogyan válasszunk megfelelő kutyapanziót? Mire figyeljünk, és milyen kérdéseket tegyünk fel?

Először is, keressük fel személyesen a panziót, és beszélgessünk a tulajdonossal/üzemeltetővel!

Vegyük a fáradságot, és személyesen látogassunk el a panzióba. Ez mindjárt egyfajta próba is. Sok helyen ragaszkodnak a személyes találkozáshoz, hiszen így megismerhetik a kutyát és a gazdit is. Gazdiként is jó lehetőség, hogy megnézzük, milyen a kutyapanzió, milyenek a körülmények, szimpatikus-e a tulajdonos. Ha az üzemeltető elzárkózik a személyes látogatástól, nem vezet minket körbe mindenhol, esetleg úgy érezzük, ez nem az a hely, ahol szívesen hagynánk a kutyánkat, akkor még van lehetőségünk átgondolni a helyzetet.

Próbanap

Ahogy fentebb is írtuk, több helyen elvárják, hogy az ottalvós időszak előtt egy vagy két próbanapra vigyük a kutyánkat. Ez a panzió felelős hozzáállásáról tanúskodik. A próbanapon kiderül, hogy a kutyánk jól érzi-e magát, megfelelően szocializált-e ahhoz, hogy a közösségben maradjon, és persze kijön-e az ottaniakkal. A próbanap után mi is láthatjuk, hogy kutyánk megbirkózik-e a helyzettel, és nyugodt szívvel hagyhatjuk a kutyapanzió gondoskodására amíg távol vagyunk.

Oltások, féreghajtás, külső élősködők

A jó panziók elvárják és számon is kérik a kötelező oltásokat, a féreghajtást és többynire a külső élősködők elleni védelmet is. Egyes helyeken kennelköhögés ellen is kérnek vakcinát. Ha nem kérik tőlünk vagy nem ellenőrzik az oltások, chip, féreghajtás meglétét, akkor feltételezhető, hogy másoktól sem. Egy ilyen helyen nagyobb esélyünk van rá, hogy kutyánk elkap valamilyen fertőzést (giardia, bolha, kennelköhögés, stb.), mint egy szigorúbb elvárásokkal rendelkező helyen.

Hol lesz a kutyánk? Hogy telik majd a napja?

Amikor személyesen ellátogatunk a panzióba, kérdezzük meg, hol lesz a kutyánk éjszaka és napközben. Győződjünk meg a biztonságról és a higiéniáról. Kérdezzünk rá, hogy hogyan telik a kutyák egy napja. Van olyan kutyapanzió, ahol sétálni, sportolni vagy egyéb tevékenységekre is elviszik a kutyákat, de a legtöbb esetben a panzió szolgáltatás a megőrzésről szól. Tisztázzuk, hogy mi van benne az árban, milyen szolgáltatásokat kínálnak és hogy ez nekünk és a kutyánknak megfelel-e.

Nézzük meg azt is, hogy milyen helyen lesznek a kutyák napközben, illetve, hogy minden kutya együtt van, vagy van lehetőség például arra, hogy a kistestű és a nagytestű kutyákat külön mozgassák le.

Állatorvosi ellátás

Kérdezzük meg, hogy van-e 24/7 elérhető állatorvos, illetve mit tesznek, ha a kutyánkkal valami baj történik, megsérül vagy beteg lesz. Ha nem kapunk kielégítő választ, akkor érdemes máshol is körülnézni.

Egyedi igények

Bár a kutyapanzió nem feltétleül kell, hogy egyedi igényeket is kielégítsen, ha nekünk ez fontos, akkor keressünk olyan helyet, ahol van lehetőség erre. A kisebb panziókban, ahol egy felvigyázóra kevesebb kutya jut, jobban adódik a lehetőség az egyéni foglalkozásra, mint egy olyan helyen, ahol egy emberre 15-20 kutya jut.

Ha bármi miatt úgy érezzük, hogy a kutyapanzió nem felel meg az elvárásainknak, érdemes lehet más megoldás után nézni, hiszen kutyánk egészsége, biztonsága és mentális jólléte múlik a döntésünkön.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.bindisbucketlist.com/post/what-to-look-for-in-a-dog-boarding-facility-red-flags-tips-for-success-and-more; Kép: https://www.pexels.com/photo/dogs-running-on-the-field-under-blue-sky-215957/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...