Saját KB bal
Saját KB jobb

Az amerikai vadászlobbi harca a trófeaimport tilalom ellen

Egy friss jelentés szerint az amerikai vadászlobbi közel egymillió fontot költött arra, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra a trófeaimport tilalmának elhalasztása érdekében.

Boris Johnson három évvel ezelőtt ígérte meg a trófeaimport betiltását az Egyesült Királyságban. Ez pedig jelentősen megnehezíti a trófeavadászok dolgát és a tervek szerint vissza is szorítja magát a jelenséget.

A jogszabály azonban még mindig nem ment át a parlamenten. A késedelem miatt Henry Smith konzervatív képviselő és állatjóléti aktivista saját magánjavaslatot terjesztett elő a vadásztrófeák behozatalának betiltására. Elkezdték keresni a választ arra, vajon miért nem tud ez a törvény életbe lépni és a parlament elé kerülni. A trófeavadászat betiltásával foglalkozó parlamenti csoport (APPG) új jelentése részletesen bemutatta a nemzetközi vadászcsoportok lobbi tevékenységét.

1 millió font lobbipénz

A jelentés megállapította, hogy az amerikai székhelyű Safari Club International (SCI) vadászati lobbicsoport 1 millió fontot költött arra, hogy a képviselők és a brit közvélemény véleményét megváltoztassa a veszélyeztetett fajok testrészeinek behozatali tilalmáról. Az SCI a világ legnagyobb trófeavadász csoportja. Az 1970-es években alapított szervezet az Egyesült Államokban a politikusok kampányainak egyik legnagyobb vállalati adományozója a mai napig.

Az APPG jelentése szerint az SCI finanszírozta a Let Africa Live nevű Facebook-oldalt, amely olyan állításokat tettek közzé, hogy az Egyesült Királyság tönkre akarja tenni a helyi gazdaságot Afrikában. Az oldal azt sugallta, hogy afrikai országokban működő helyi csoportok hozták létre, a vizsgálat azonban kiderítette, hogy az SCI finanszírozta a Hunter Legacy 100 Fund nevű pénzalapból. Az SCI tagadja ezeket az állításokat és hogy köze lett volna az oldal üzemeltetéséhez. Az oldalt végül maga a Facebook kapcsolta le, valótlan személyes adatokra hivatkozva.

Sir Roger Gale konzervatív képviselő, az APPG elnöke szerint a heves lobbizás torpantotta meg a kormányt és intette óvatosságra a tilalom elfogadásával kapcsolatban.

A trófeavadászat betiltása szükségszerű lenne

Az APPG jelentése szerint Kenyában, ahol már tilos a trófeavadászat, nőtt az oroszlánok, elefántok és orrszarvúak száma. Zambiában és Zimbabwéban az oroszlánok száma szintén erőteljesen helyreállt az ideiglenes trófeavadászati tilalom után.

Jane Goodall főemlős-szakértő is nyilatkozott az APPG-nek:

„A trófeavadászok kedvtelésből ölnek. Azért pusztítják el az állatokat, hogy dicsekedhessenek, hogy demonstrálják állítólagos rettenthetetlenségüket és bátorságukat. A vadászlobbi keményen fog dolgozni a status quo megőrzéséért. Ha meg akarjuk őrizni állatbarát nemzetként való hírnevünket, akkor minden vadásztrófeát be kell tiltani. Az idő sürget. A trófeavadászok által elejtett fajok közül sok faj közel áll a kihaláshoz.”

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...