Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi a különbség a kutyasétáltató és a kutyaszitter között?

Elfoglaltak vagyunk, jövünk-megyünk, és a koronavírus-járvány után egyre többen térünk vissza a mozgalmas élethez, a munkahelyre és az utazásokhoz. Újra felmerül a kérdés, ki vigyázzon a kutyánkra, amíg mi távol vagyunk? Vajon a kutyaszitter vagy a kutyasétáltató számunkra a jobb megoldás?

Egy kutyának naponta ideális esetben két óra tartalmas programra van szüksége.

Ez a korábbi cikkünk is érdekelhet: Vajon minden kutyának szüksége van más kutyák társaságára?

Ha ezt valamilyen okból nem tudjuk számára biztosítani, érdemes segítséget kérnünk. A mentális elfoglaltságon és sétán kívül a kutyáknak fizikai szükségleteik is vannak. Egy felnőtt kutya körülbelül 8-9 órán keresztül tudja tartani a vizeletét, egy kölyköt vagy idős ebet ennél gyakrabban is ki kell vinni. Ezért, ha ennél hosszabb időt töltünk távol, célszerű megkérni valakit, hogy segítsen.

Attól függően, hogy milyen gyakran és milyen feladatokra keresünk segítséget, szóba jöhet a kutyasétáltató, kutyaszitter (másnéven kutyanapközi) vagy akár a kutyapanzió is. Ezek mind olyan szolgáltatások, amelyek segítenek, ha valamilyen okból átmenetileg segítségre van szükségünk kutyánk szükségleteinek ellátásában.

A kutyasétáltató

A kutyasétáltató, ahogy a nevéből is sejthető, a kutyák sétáltatását végzi. Ez azt jelenti, hogy naponta egyszer vagy többször elviszi és megsétáltatja a kutyánkat, majd hazaviszi. A kutyasétáltató alapesetben nem vigyáz a kutyánkra napközben, nem eteti és nem adja be a gyógyszereit. Ez nem az ő feladata. Akkor tud segíteni, ha hosszabb a munkaidőnk, esetleg olyan elfoglaltságunk van, ami miatt nem marad időnk a napi sétára. A kutyasétáltató akár minden nap, akár egyes napokon sétáltatja helyettünk kedvencünket.

A kutyaszitter / Kutyanapközi

A napközi és a kutyaszitter a kutyák egész napos felügyeletét vállalja. (Általában a gazdi reggel viszi és este elhozza a kutyát.) Ennek a minősége és a plusz szolgáltatások jelentős eltérést mutatnak. Az alap a reggeltől estig való felügyelet. Ez nem terjed ki a sétáltatásra, a játékra és az elfoglaltságra. Van olyan napközi, ahol a kutyák egész nap ki vannak engedve és játszhatnak a többi kutyával, máshol foglalkozásokon is részt vehetnek. Ilyen opciók a játékok, edzés vagy az úszás, de a sétáltatás is.

Van olyan napközi/szitter, aki egyben kutyasétáltató is. Azaz, vállalja, hogy a felügyeleten felül meg is sétáltatja a kutyákat, de ez nem „az alap”.

Kérdezzünk mindig rá, hogy pontosan mit takar a szolgáltatás, és válasszuk a nekünk megfelelőt.

sétáltató szitter panzió
Tudatos gazdiként fontos, hogy utánajárjunk: Séta, játék vagy extra foglalkozások – mit tartalmaz a szolgáltatás?
A kutyapanzió

A kutyasétáltató és a kutyaszitter egynapos szolgáltatás, azaz reggeltől estig biztosít felügyeletet, mozgást. Ha több napra vagy éjszakára van szükségünk felügyeletre, akkor a kutyapanzió a megfelelő. Itt általában napidíj van, megkezdett nap függvényében vehető igénybe.

Számos panzió biztosít plusz szolgáltatásokat, például napközit is. Ez azt jelenti, hogy a kutyánk napközben szabadban lehet, játszhat a többiekkel. Illetve vannak olyan helyek, ahol kutyasétáltató is van, illetve egyéb foglalkozásokat, szolgáltatásokat nyújtanak: kozmetika, gyógytorna, edzés, sportfoglalkozások, úszás stb.

Egy alap panzió azonban nem ilyen, hiszen a kutyák ellátását, felügyeletét vállalják, ami nem több, mint a fizikai szükségleteik kielégítése: etetés, rövid egészségügyi séta. A fennmaradó időben pedig a kutyánk egy kennelben van elhelyezve.

Mivel rendkívül széles a választék, érdemes utánajárni, hogy pontosan milyen körülmények között lesz a kutyánk, ki vigyáz rá, van-e állatorvos a helyszínen/közelben, illetve, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt a hely.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Blue Bird from Pexels; Photo by Christina Astore from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...