Saját KB bal
Saját KB jobb

Visszatérés a munkába – így segítsd a kutyádat, hogy megszokja az “új normális” rendet

Több, mint egy év telt el. Egy év, amely alatt először kizökkentünk a normalitásból, majd elfogadtuk az újat. Amely alatt sokan csak ritkán, vagy egyáltalán nem jártunk munkába. Egy év, amelynek minden percét a kutyánkkal töltöttük. És ennek úgy tűnik, lassan vége. Hogyan segíthetünk kutyánknak abban, hogy gördülékenyen vissza tudjon állni arra, hogy újra munkába járunk?

Természetesen vannak szerencsések, akiknek kutyabarát munkahelye van, és így a munkába járás újra közös kaland lesz. Azok, akik viszont nem vihetik magukkal kedvencüket, most komoly kihívással kell szembenézni. Tanácsainkkal szeretnénk abban segíteni, hogy a lehető leggördülékenyebben menjen az átállás.

Fokozatosság

Ha egyelőre még nem is látod pontosan, hogy mikor indul újra az életed, kezdd el a rákészülést. Azaz, kezdd el kutyádat fokozatosan felkészíteni rá, hogy huzamosabb ideig egyedül marad otthon.

Mennyi időre hagytad otthon maximum az elmúlt egy hónapban? Van, akinek erre a válasz az abszolút nulla, hiszen mindent otthonról intéztünk. Míg vannak, akik azért eljártak otthonról a kutyájuk nélkül is. A lényeg, hogy ahhoz képest kezdd fokozatosan növelni a “home alone” idejét, amihez eddig hozzászokott a kutyád.

Ne csinálj nagy ügyet a távozásból, tegyél mindent úgy, mint régen, amikor még munkába jártál. Elvileg a kutyád is emlékszik, milyen volt az élet azelőtt, úgyhogy valószínűleg nem lesz gond. De ha mégis, akkor időben kiderül. Fokozatosan növeld az időtartamokat, hagyj akár pár hetet is az átállásra.

Ha bármikor azt látod, hogy kutyád rosszul viseli, esetleg rombol, pusztít a távollétedben, vagy a szomszédok az ugatására panaszkodnak, akkor valószínűleg enyhe szeparációs szorongás alakult ki nála. Az alábbi cikkünkből többet megtudhatsz a témáról: Szeparációs szorongás – avagy minden gazdi rémálma. Érdemes lehet mielőbb szakember segítségét kérni, mielőtt elharapódzna a probléma.

Napirend

A kutyáknak rendkívül fontos a napirend. Biztonságot ad nekik, és ezáltal sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Kezdd el közelíteni a mostani napirendet ahhoz, amely majd a munkába járás mellett várható. Természetesen ezt is fokozatosan. Például ha régebben fél hétkor keltél és 7-től már sétáltatok, de mostanában ez későbbre tolódott, akkor fokozatosan hozd előbbre. Az ismert rutin segíteni fog a kutyádnak az átállásban.

Munkahely

Ha van rá lehetőséged, ne rögtön minden nap és teljes munkaidőben járj be. A fokozatosság segíthet a kutyádnak, hogy hozzászokjon az új helyzethez és felismerje benne a régen megszokott életét.

Kutyasétáltató/kutyanapközi

Megkönnyítheted az átállást, ha kutyasétáltató segítségét kéred. Ezt is kezdd el még mielőtt visszamennél a munkába. Mivel ez is új dolog a kutyád számára, meg kell szoknia. Különösen akkor érdemes megfontolni a külső segítség bevonását, ha a kutyáddal napközben is sétáltatok. Ilyen esetben valószínűleg hozzászokott ahhoz, hogy gyakrabban üríthet. A balesetek elkerülése érdekében fokozatosan álljatok át a hosszabb ideig tartó bezártságra, vagy kezdetben kérj meg valakit, hogy vigye le napközben.

Figyelem

Az átállás során figyelj a szokatlan jelekre. Ha olyan viselkedést tapasztalsz, ami eddig nem volt jellemző, érdemes lehet tréner segítségét kérni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: IHeartDogs; Kép: pexels.com / Pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...