Örökbefogadás – mit gondolj át, mielőtt örökbe fogadnál egy kutyát!

Állítólag a karantén és a lassúbb tempó sokakat ráébresztett arra, hogy jobb egy négylábú társsal megosztani az életet. Ezzel természetesen mi is egyetértünk, az Amerikai Egyesült Államokban pedig felmérésekkel is bizonyították, hogy nőtt az örökbefogadás iránti kedv az elmúlt évben.

Örökbe fogadni csodálatos dolog, hiszen nemcsak négylábú társra lelsz, hanem megmentesz egy életet is. Viszont, az az élet onnantól teljes mértékben a Te felelősséged. Éppen ezért nem árt pár alapvető dolgot átgondolni, mielőtt az örökbefogadás mellett döntenénk!

Te

Minden kapcsolat két félen múlik. Egyelőre ebből a kettőből egyet ismersz: önmagadat. És itt valódi önismeretről beszélünk! Ha tudod, hogy mindened a vasárnap délelőtti lustálkodás, és a korai kelés a legrosszabb rémálmod, akkor nem biztos, hogy kényelmesen, a komfortzónádon belül tudsz maradni, ha kutyád lesz. Beszélgess kutyásokkal, képzeld el magad a helyükben és légy őszinte magadhoz. Nem biztos, hogy egy kutya itt és most a megfelelő társállat a számodra – és ez jobb, ha még addig kiderül, amíg ő nem számít rá, nem bízik benned és aztán nem csalódik.

A másik fontos rész az életmód: sportos, aktív, kirándulós, futós, sétálós, strandolós, gourmand, könyvmoly, elfoglalt, lazulós… Milyen vagy?

örökbefogadás
Vannak kutyák, akik kimondottan élvezik a kanapén kuckózást és a közös olvasgatást.

Ehhez mérten válassz kutyát! Minden kutyának más az energiaszintje, más az aktivitása, más a személyisége… Olvass utána, beszélj a menhelyen dolgozókkal, menj ki egy parkba és nézd meg alaposan, mi tetszik, milyen típusú kutya illene hozzád. Egy jó tanács: ne ahhoz válassz, amilyen lenni szeretnél, hanem amilyen vagy! Ez olyan, mint a farmervásárlás: ha fogyni szeretnél, ne vegyél egy mérettel kisebb farmert, mert csak kényelmetlen lesz és a végén a szekrény alján fogja végezni.

A többiek

A családod, a párod, a lakótársaid, a környezetedben élők, a főbérlő, a házban lakók stb. támogatja a kutya érkezését? Amíg nem teljes az egyetértés, addig érdemes várni. Ne alapozz arra, hogy majd úgyis megszeretik. Még ha így is lesz, te mit szólnál hasonló helyzetben?

Ha most otthonról dolgozol, de hamarosan vissza kell térned a munkahelyedre, akkor viheted majd magaddal a kutyádat? Kérdezz utána, hogy kutyabarát-e a munkahelyed. Ha nem, és hosszú órákat dolgozol, akkor kutyasétáltató vagy kutyaszitter segítségét kell igénybe venned.

örökbefogadás
A home office időszak után is együtt dolgozhattok majd? Kutyabarát a munkahelyed?

Ha van már kutyád vagy más háziállatod, gondold át, mit szólna az új jövevényhez. Illetve, igyekezz temperamentumban, igényszintben hasonló kutyát választani. Ha például van egy energikus fiatal border collie-d, akkor egy mopsz nem biztos, hogy jó ötlet, mert teljesen más tempót, elfoglaltságokat, sétákat, stb, igényelnek és ezt nehéz összeegyeztetni.

A pénz

Az örökbefogadás maga „ingyenes’. (Ettől függetlenül, ha teheted, adománnyal támogasd a menhelyet, hogy még több állaton tudjanak segíteni.) De itt vége is van az ingyenességnek. A menhelyről első utatok az állatorvoshoz vezet, ahol oltás, chip regisztráció, külső élősködők elleni készítmények és egyéb „első” kezelések várnak. Ezek akkor is a több tízezer forintos kategóriába csúsznak, ha a kutya teljesen egészséges.

Egy kutya tartása havonta minimum 20 – 30 000 forint. Ez tényleg minimum, ami a kötelező orvosi díjakat, kullancs ellenes kezelést és nem a legjobb táppal történő etetést tartalmazza. Nincs benne a kutyaiskola, a sportfelszerelések, játékok, fekhely, ruházat, közös programok, szállítás, esetleges váratlan orvosi költségek, táplálékkiegészítők, gyógyszerek, speciális diéta, kutyasétáltató, edzések stb.  Attól függően, hogy milyen az életmódod, és mennyi közös hobbitok lesz, a havi költségek észrevétlenül kúszhatnak felfelé. Nem beszélve egy váratlan műtét vagy súlyos betegség esetén az állatorvosi költségekről. A határ tényleg a csillagos ég.

Az örökbefogadás a világon az egyik legjobb dolog. És biztos, hogy gördülékenyebb és sikeresebb lesz a folyamat, ha megfontoltan, felelősségteljesen vágunk bele. Így biztos, hogy olyan társra lelsz, aki tényleg illik hozzád és neki is megfelel az az életmód, amelyet melletted élvezhet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Dominika Roseclay from Pexels; Photo by Samson Katt from Pexels; Photo by Cristian Rojas from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...