Szeparációs szorongás – avagy minden gazdi rémálma

A legtöbb kutyának nehézséget okoz amikor először hagyják magára otthon, ilyenkor a szorongás és a bizonytalanság miatt rombolhatnak, ugathatnak és nyűszíthetnek akár órák hosszat is. Sok gazdi nincs felkészülve ezekre a nehézségekre, pedig ha felkészülten és tudatosan szoktatjuk kutyánkat az egyedüllétre, rengeteg problémát megelőzhetünk. Karay Zoltán kutyatréner most ebben segít nekünk.

A szeparációs szorongás egy meglehetősen gyakori probléma, viszont nem szabad összekeverni a megjátszott szorongással, ugyanis ez utóbbi egy tanult viselkedés. Ilyenkor a kutya rosszalkodik, hogy figyelmet kapjon, még akkor is, ha a rossz viselkedésért cserébe dorgálás jár.

A negatív figyelem sok esetben jutalom lehet a kutya számára, de ez nem szorongás, csak szimplán rossz viselkedés. A megjátszott szorongást viszonylag könnyen lehet kezelni, csak fel kell építeni a kutyában a nyugalmat, valamint kellő engedelmességre kell nevelni. Meg kell neki tanítani, hogy parancsszóra menjen a helyére, és hogy kellően összekösse a helyet, a nyugalommal. A fekhelye használatát nem büntetésre kell használni, hanem a nyugodt magatartás és pihenés gyakorlására.

A valódi szeparációs szorongás már egy komolyabb probléma és meglehetősen gyakori. A természetben élő kutyák falkában élnek és ott nem természetes, hogy elhagyják azt. A falka a bázis és a biztonság megtestesítője, és ha ez egy kutya életéből hiányzik, akkor ott felborul a természetes egyensúly. A kutyáinkkal kölyökkorukban minden percben együtt vagyunk, majd ahogy cseperednek, magukra hagyjuk őket, szinte egyik napról a másikra. Ebben az esetben mi vagyunk a falkája és a biztonság forrása.

kutyabarat kutyabarát

Sokszor a stressznek a kiváltó oka lehet a felgyülemlett energia, de ha nem ez váltja ki, akkor is fokozhatja. Minden esetben távozásunk előtt mozgassuk le egy kiadós, fárasztó sétával. Ne engedjük, hogy kutyánk kövessen a házon, kerten belül, érdemes neki megtanítani a „helyedre” parancsot.  Mielőtt magára hagyjuk, tartsuk be ezeket a szabályokat:

  • Távozás előtt körülbelül 15-20 perccel, már ne szóljunk hozzá és ne is foglalkozzunk vele. Ez egy kicsit drasztikusnak tűnhet, de ne feledjük, hogy a kutya mentális egészségéért tesszük.
  • Ami talán a legfontosabb ennél a gyakorlatnál, hogy ne árasszunk felé sajnálatot, ugyanis ő ezt egy gyenge energiának fogja érzékelni, ezáltal labilissá válik.
  • Ne búcsúzzunk el a kutyától, és ne vegyük fel vele a szemkontaktust.
  • Eleinte csak néhány másodpercre hagyjuk magára, de visszaérkezésünkkor se vegyünk róla tudomást. Ha odajönne hozzánk, küldjük a helyére és csak akkor simogathatjuk, ha teljesen nyugodt állapotban van.
  • A távollét időtartamát fokozatosan kell növelni, erre érdemes néhány szabadnapot rááldozni.

Ha megfelelően csináltunk mindent, akkor kutyánk hamar meg fogja érteni, hogy azzal hogy magára hagyjuk néhány órára, még nem fog történni semmi baj.

Szakértőnk Karay Zoltán kutyatréner, az Út a kiegyensúlyozott kutyához és az Út a problémamentes kutyához könyvek szerzője. Több mint 10 éve foglalkozik problémás kutyák rehabilitációjával és viselkedés korrekcióval valamint gazdik oktatásával. Munkája során több száz kutyának és gazdinak segített a harmonikus, kiegyensúlyozott és biztonságos kapcsolat elérésében.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...