Hasznos tippek, hogy a fürdetés simán menjen

A kutyák fürdetése sokaknak kényszerű kötelesség. Sajnos az is előfordul, hogy ez a rutin mind a gazdi, mind pedig a kutya számára valamilyen fokon stresszt okoz. Pedig a fürdetés csak fürdetés. Se több, se kevesebb, mint a kutyás élet velejárója. Az alábbi tippjeinkkel szeretnénk segíteni, hogy a kutyafürdetés gördülékenyebben menjen!

Nevelés

Ideális esetben célszerű már kölyökkorban megismertetni a kutyát a fürdetés, kefélés, karomvágás, fogmosás és egyéb szépségápolási és egészségvédelmi rutinfeladatokkal. Nem érdemes ezekkel sokáig várni, hiszen a korai szocializációs időszakban (a kiskutya 3-4 hónapos koráig bezáróan) sokkal könnyebben megy a tanulás. Haladjunk lépésről lépésre és alkalmazzunk pozitív megerősítést, jutalmazást.

A kölykök fejlődési szakaszairól korábbi cikkünkben olvashatsz többet!
Hozzáállás

Fontos a mi hozzáállásunk is. Ha úgy tekintünk a fürdetésre, mint púpra a hátunkon, akkor valószínűleg kutyánkat sem fogjuk fellelkesíteni. Nem mondom, hogy a csatakban, vízben és kutyaszőrben úszó fürdőszoba a leginkább lélekemelő kutyás élmény! Erről szó sincs, de ez egy szükséges feladat és nem érdemes rajta feleslegesen rágódni.

Lássuk a trükköket!

Ha kutyád állandóan ki akar mászni a kádból vagy meglépni a zuhanyzóból, próbáld ki, hogy lekötöd valamivel a figyelmét. Ez lehet egy játék vagy éppen az, hogy folyamatosan beszélsz hozzá, de egy-egy ízletes falat is. A legegyszerűbb, ha a kád falára kensz egy kevés kutyamájkrémet vagy mogyoróvajat, aminek a lenyalogatása leköti az ebet amíg te fürdeted.

Te is imádod, amikor a samponosvíz-cunami az arcodba csap? Ha nem szeretnéd, hogy kutyád alaposan megrázza magát és ezzel vízcseppekkel terítsen be téged és az egész fürdőszobát, akkor próbáld ki ezt: formálj V-betűt a mutató és középső ujjadból – mint egy győzelem-jelet – és fogd közre a két ujjad közé a kutyád orra hegyét. Nem kell megszorítani. Ez megakadályozza, hogy ide-oda mozgassa a fejét, ami nélkül nem is tudja megrázni magát. Ha végeztek, engedd, hogy alaposan megrázza magát – már egy megfelelő helyen.

Végül, kényelmesebbé teheted a kutyád számára a fürdést, ha csúszásgátlót teszel a kád vagy a zuhanytálca aljába. Ha stabilabban áll, akkor jobban is érzi magát – és valószínűleg nem akar kiszabadulni a helyzetből. A háztartási boltokban viszonylag olcsón beszerezhetők kisebb-nagyobb méretű kádba tehető csúszásgátlók, amelyekkel egyúttal azt is elkerülheted, hogy a kutya körme felkarcolja a kád burkolatát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Videó: Design Insider – YouTube. Kép: Photo by Benjamin Lehman from Pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...